Köerna ringlade långa på E6 på måndagen. Nu hoppas Peab komma tillrätta med problemet genom en trafikvakt vid omledningen.
Köerna ringlade långa på E6 på måndagen. Nu hoppas Peab komma tillrätta med problemet genom en trafikvakt vid omledningen. Bild: Julia Forsberg

Trafikverket: Därför var det kökaos på E6 – så ska det undvikas igen

På måndagen ringlade köerna långa på E6 utanför Munkedal. Asfalteringen av vägen ska fortgå i cirka två veckor till men Trafikverket hoppas att tillsättningen av en trafikvakt ska förhindra samma köbildning framöver.

ANNONS
|

Det stod nästan helt still på E6 vid Munkedal på måndagseftermiddagen i samband med asfaltsarbete. Enligt Trafikverket handlade det om en ökad trafik på gamla E6 som orsakade att den omdirigerade trafiken fastnade.

– Det var många som tänkte undvika kön och det ledde i sin tur att det blev totalstopp. Peab har idag satt ut en vakt som ska styra trafiken och se till att även trafiken från E6 får företräde vid omledningen, säger Anders Hansson, projektledare på Trafikverket.

Arbetar dag och natt

Arbetet med asfalteringen av drygt fem kilometer av E6 kommer pågå i två veckor till ifall arbetet kan fortsätta som planerat. Peab arbetar både dag och natt.

ANNONS

– Den här delen av vägen var väldigt dålig efter vintern. Förra året gjorde vi lagningar fläckvis för det var dåligt redan då men nu gör vi det större med stora resurser, säger Anders Hansson och fortsätter.

Hade det gått att ta en riktning i taget, och därmed haft trafik på E6 öppen?

– Det är ett ganska omfattande arbete som innefattar båda körfälten. Både säkerhetsmässigt och tidsmässigt blir det bättre om de kan arbeta i lugn och ro, säger han och fortsätter:

– Jag förstår att man blir irriterad, jag gillar inte heller att stå i kö. Men man får tänka ett steg längre. Vi får alltid anpassa efter verkliga förhållanden och med en trafikvakt får vi förhoppningsvis inte samma effekt som igår (måndag reds. anm.).

Asfaltering i Uddevalla i augusti

Arbetet beräknas vara färdigt den 4 juni. I augusti ska det asfalteras igen på E6. Då vid Lerbo, precis söder om Uddevallabron, vilket kommer påverka trafiken igen. Men arbetet beräknas endast pågå i ett par dagar.

Exakt hur trafiken kommer hanteras vid tillfället är inte fastställt.

LÄS MER: E6 asfalteras – orsakade långa köer

ANNONS