Första stoppet på vårt besök i Dingle är hos köpmannen Rickard Olsson, 43, som med få mellanspel, varit Ica trogen sedan han var 14 år.
– Det är viktigt att alla är nöjda, säger han.
Allt började med sommarjobb i livsmedelsaffären hemma i Kungshamn. Efter en del år på olika jobb i koncernen, bland annat som butikschef i Kungshamn under 11 år, dök så butiken i Dingle upp.
– Jag hade länge önskat mig en egen butik och önskade en storlek som är överblickbar. Jag tyckte helt enkelt att den här såg utvecklingsbar ut och köpte den med stöd av Icas organisation. För så måste det gå till om man vill vara del av den här organisationen, berättar han.
Det var 2013 och han hade fått olika utbildningar inom koncernen och samlat på sig den erfarenhet som krävs. Sedan dess är ingenting sig likt. I vart fall inte i butiken på Järnvägsgatan i Dingle. För den har han ägnat åren åt att bygga om helt. När man kommer in öppnar sig ett modernt litet matvaruhus på 650 kvadratmeter med 16 anställda och över 7000 artiklar på butikshyllor, i frysar och kyl.
Detta är dessutom den enda matvarubutiken i Dingle centrum. Men det blir så klart en del matvaror över varje vecka, med ett bäst före-datum som närmar sig utgångsdatum. Det har Rickard Olsson löst på sitt egen sätt.
– Vi tar vara på kyckling, fläsk och nötkött som är på väg mot sista förbrukningsdag. Sedan tillagar vid de varorna ihop med råvaror från grönsaksavdelningen och paketerar om detta till engångsportioner med färdiga middagsrätter, berättar Rickard.
Det blir en ganska omfattande tillverkning av färdiga rätter, som faktiskt är efterfrågade.
– Ja, här omkring finns ju en hel del ensamhushåll och ganska många äldre som gärna köper färdiga rätter, för att underlätta livet. Totalt säljer vi nog minst 350 matlådor i veckan, berättar Rickard Olsson vars butik på det här sätter också håller mängden matsvinn på en låg nivå.
– Win, win, säger han om färdigmaten, även om det inte bara är den som ligger bakom, att butiken ökat sin omsättning från 36 miljoner 2013 till cirka 50 miljoner om året numera.
Några konkurrenter i livsmedelsbranschen har han inte i tätorten med drygt 900 invånare och där många andra mindre butiker har lagts ner. Ica-butiken dominerar servicen i centrum och är också ombud för Svenska spel, ATG och Postnord. Rickard försöker dessutom hela tiden, att anpassa sortimentet i stort efter målgruppen som är trogna kunder, berättar han.
– Vi vill vara en lanthandel på ett modernt sätt, där våra kunder klarar mycket av sina dagliga inköp hos. Men det är klart att varuhusen på Torp i Uddevalla eller på Tanums shoppingcenter är våra huvudkonkurrenter.
Vi går en stund på byn och vidare mot dagens andra besök. På väg mot Dinglegymnasiet ser vi skyltar för Brandt bilförsäljning, Alstor skogsmaskiner, Bellas Hörna, New Wave outlet och flera pizzerior. Så även om många butiker har stängt, finns här en hel del näringsliv kvar med arbetsplatser för några av de 934 invånarna. Siffran är från den senaste befolkningsräkningen från SCB 2021.
Gymnasieskolan blomstrar
En timma senare träffar vi Torstein Mattsson. Han är vaktmästare på Dinglegymnasiet, där 80 elever går den treåriga utbildningen i tre klasser. Här finns studieinriktningarna mot trädgård, häst- eller djurvård – som här på skolan även handlar om hundar. Trenden ha vänt för utbildningen som var nedläggningshotad för några år sedan.
Torstein Mattsson visar oss runt på anläggningen, som lades ner av Västra Götalandsregionens politiker 2015. Då togs beslutet att lägga ner tre av regionens då sex naturbruksgymnasier. Det var ett beslut som skakade om invånarna i Dingle, där orten haft sin lantbruksutbildning sedan 1920-talet.
Hundra år senare, under vårt besök i oktober 2022, är eleverna hemma på höstlov. Men djuren och det kommunala Kunskapslyftet som använder angränsande lokaler för diverse kortare utbildningar, gör att skolområdet ändå lever upp.
Grisarna Baby och Bell grymtar åt fotografen som en slags hälsning. Fåglar rör sig i stora nätade rum och ett antal får rusar förbi i en hage. Skolan har också hästar på en ridanläggning i närheten.
Sedan allt ombildades till en friskola 2017, som till stor del ägs av gamla före detta elever härifrån och som hyr lokalerna av kommunen, har utbildningen fått rejäl fart igen.
Regionen stängde för att man menade att för få sökte sig till skolan.
Men tiderna förändras.
När friskolan, Dinglegymnasiet AB, startade här 2017 hade man 30 elever. Idag är det 80 elever som pluggar här och och skolan växer varje år.
– Ja, idag har vi tre klasser elever och varje år går en klass färdigutbildade elever ut härifrån, berättar skolans rektor Kristin Nilsson.
Hon är tydligt glad för framgången och berättar att efterfrågan på den utbildning som erbjuds här på Dinglegymnasiet är såpass stor, att man nu måste utöka internatet.
– Vi behöver mer plats för boende på skolan. Det känns så klart roligt att vi skapat en utbildning som det finns efterfrågan på, säger rektorn Kristin Nilsson.
Rom ligger i närheten
Lite längre bort, i Rom, jo, det är riktigt att det finns en plats som heter Rom i utkanten av Dingle, finns nästa utbildning i Dingle där vi gör vårt tredje besök. Den drivs av riksbekante smideskonstnären Berth Johansson i Smedja Volund och är väl kanske ingen självklar konkurrent i bygden till Dinglegymnasiet.
Men den är inte mindre känd i landet än lantbruksutbildningen. Här till Volund metal art school som ligger i det gamla cementgjuteriet i Rom, antas sex elever per år, som vill lära sig smide i alla former. Utbildningen stöds av myndigheten för yrkeshögskola, MYH, vilket gör den här smidesutbildningen nästan till ett riksintresse.
– Om de blir kvar här ett eller två år är lite flexibelt, säger Berth.
Magistern i smedjan, Berth Johansson, är något av en rikskändis eller till och med världskändis. Han ligger nämligen bakom bland annat 52 ton smide ombord på Ostindienfararen Götheborg, rekonstruktion av fyren Pater Noster, avancerade smiden vid hotellen Dorsia och Bellora i Göteborg, rekonstruktion av en nordtysk barockorgel och många fler stora jobb samt mängder av smides-utställningar både hemma i Sverige och utomlands.
– Men nu har jag flyttat hem till smedjan i Rom, berättar Berth Johansson som växte upp i Bärfendal inte så långt härifrån.
Sedan berättar han att han troligen ska gästspela med en utställning på Österlen lite längre fram och vara med när Simrishamn fyller 900 år.
Men var ska han göra av sitt fartyg?
I båda fallen hoppas han att det historiska landstigningsfartyget Klara Ferry of arts kan vara med. Det byggdes 1916 av Royal Navy England som det största landstigningsfartyget till första världskriget. Skeppet var därefter också med som räddningsfartyg vid den omfattande landstigningen av soldater i Normandie under andra världskriget.
– Hon såldes sedan till Åbo i Finland, byggdes om och gjorde tjänst som passagerarfärja för 160 personer och tolv bilar där under 50 år, berättar Berth.
Själv hittade han henne för tio år sedan på Högmarsö Varv i Furusund och slog till med att köpa fartyget för att ta in det i sin egen verksamhet. Han har renoverat henne till galleri, utbildningslokal och bostad.
För så är det med Berth Johansson, att får han god idé, så försöker han alltid att genomföra den. Då kan ett landstigningsfartyg som överlevt två världskrig vara bra att ha, också för att kunna visa upp skeppet som attraktion och rent av ett konstverk i sig, menar han. Men än ligger fartyget kvar förtöjt på varvet i Furusund.
Nu är förhoppningen att fartyget ska kunna segla runt Sverige och hem till en hemmahamn i Bohuslän, efter att på vägen använts vid event i både Simrishamn och Österlen och kanske också vid Marstrand under nästa år. Problemet kan bli, att hitta en permanent hamn att lägga till i.
– Jo, men med lite tur hoppas vi kunna hitta någonstans eller någon kommun som är intresserad av detta och kan erbjuda oss en kajplats och vi söker också sponsorer till en konstturné med Klara runt Sverige sommaren 2022, säger Berth Johansson.
Inne i smidesverkstaden ekar hammarslag och svetslågor blinkar lite här och där, när tre, fyra elever arbetar. I rummet intill själva verkstaden visar Berth Johansson upp ett ganska stort antal konstföremål tillverkade i allt från järnvägsräls till tunn plåt.
Dingle
Antal invånare: 934 (2021) 606 (1960)997 ((1975)
Mest känd härifrån: Torsten Jansson, entreprenör i klädbranschen
Tillhör: Är en tätort i Munkedals kommun
Fornlämningar: Visar att människor bott i bygden sedan forntiden
Av stor betydelse för ortens tillväxt: Bohusbanan från Strömstad till Uddevalla, färdig 1903.
Då växte samhället till: 1920-talet med affärer, hotell, bagerier, kafé.
Lantmannaskolan (numera naturbruksgymnasium): Började 1921
Dingle mejeri: Bildades 1934
Poststation: Inrättades 1903
Veterinärstation: Inrättades 1944 och finns är ännu.