Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bohusläningens Laila Vestlie och Christer Nilsson, C. Bild: Karl af Geijerstam

Tuff debatt om hög kommunalskatt

Ett antal olika frågor togs upp till debatt när åtta politiker drabbade samman på torget i Munkedal under torsdagen. En fråga som togs upp handlade om kommunens höga kommunalskatt på 35, 11, vilket är näst högst i Sverige.

– Det här beror bland annat på flera underskott och jag måste framhålla hur viktigt det är att följa budgeten, säger Ann-Sofie Alm (M) som tycker det är viktigt med lägre skatt i kommunen.

Oklart

Det är oklart när det kan bli en sänkning. Liza Kettil (S) tillbakavisade påståendet att Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet inte har tillräckligt bra kontroll på ekonomin. Hon pekade också på att stora utmaningar väntar kommunen de närmaste åren.

– Min uppfattning är att vi har en bra ekonomi.

Det var flera politiker i debatten som ville se sänkt skatt. Matheus Enholm (SD) ansåg inte att det är realistiskt att sänka skatten i nulägen utan detta är något som kan göras på sikt.

– Jag anser att det är viktigt att följa budgeten, säger han. Men det kan bli svårt att sänka skatten de närmaste åren med tanker på de satsningar som måste göras inom bland annat skolan, säger han.

Protesterade

Det var en hel del Munkedalsbor som tagit tillfället i akt att lyssna på politikerna. Den politiska debatten leddes av chefredaktör Ingalill Sundhage. Några som lyssnade på debatten passade också på att ta upp en banderoll som handlade om Gårvik och planerna på att dra en VA-ledning dit ut. Arbetet med de första 800 metrarna har redan satt igång. Flera politiker ville stoppa satsningen.

– Vi tycker det är bättre att satsa på et lokalt reningsverk i det här området i stället för att bygga en VA-ledning, säger Matheus Enholm.

– Vi var emot planerna på en hamn i Gårvik redan från början men däremot inte satsningen på en VA-ledning, säger Joakim Isenheim (MP).

Liza Kettil såg det hela som en framtida investering som är bra för miljön. Ann-Sofie Alm menade att kommunalt vatten och avlopp till den här delen av kommunen är mycket viktig.

Flera andra frågor togs upp till diskussion. Det handlade bland annat om beslutet att gå tillbaka till en organisation med politiska nämnder som jobbar med olika frågor.

– Att sitta i kommunstyrelsen och ha ansvar för i stort sett allting är ett omöjligt uppdrag, säger Olle Olsson (KD).

– Det är viktigt att vi lär oss av våra tidigare misstag, säger Liza Kettil.