IAC i Färgelanda tvingas böta 100 000 kronor efter en arbetsplatsolycka.
IAC i Färgelanda tvingas böta 100 000 kronor efter en arbetsplatsolycka. Bild: Karl af Geijerstam

Tvingas böta efter arbetsplatsolycka

En anställd på IAC:s fabrik drabbades av frakturer på båda benen efter en arbetsolycka i februari. Nu tvingas företaget betala en bot på 100 000 kronor för arbetsmiljöbrott.

ANNONS
|

Det var i februari 2017 som en allvarlig arbetsplatsolycka inträffade i Färgelanda. En anställd på bildelstillverkaren IAC:s fabrik fick under ett arbetspass en lastvagn över sig, vilket ledde till frakturer på bägge benen.

Händelsen har sedan dess blivit föremål för utredning av riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Nu krävs IAC på en företagsbot på 100 000 kronor för den anställdes skador.

"Självklart jättetråkigt"

I ett strafföreläggande menar kammaråklagare Bo Lindgren att företaget inte gjort tillräckligt för att en sådan olycka skulle undvikas. Han pekar bland annat på att föreskrivna regelbundna riskbedömningar och mer information om aktuella risker till den anställde hade kunnat förhindra olyckan.

ANNONS

Företaget meddelar att de har mottagit strafföreläggandet och accepterar företagsboten.

– Det här är självklart jättetråkigt för den enskilde. Det här var det lägsta beloppet man kan få för en sådan sak och vi har valt att acceptera boten i stället för att bestrida den i domstol, säger Mikael Andersson, general plant manager på IAC i Skara och Färgelanda.

ANNONS