Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Ulf ror till Norge – i 50 år gammal eka

Ulf Johannesson har tagit sin fars 50 år gamla eka ut på långrodd. Första resan gick från Gårvik i Munkedal till Hönö i Göteborgs skärgård. Det gav honom mersmak och nu ger han sig ut på ännu längre äventyr mot Norge.
– Jag vill se hela Bohuslän från havet och då är Norge avslutningen, säger han.

Om att utmana sig i den här omfattningen så att händerna blir slitna efter 12-timmarspass rodd efter dygn, säger han så här.

– Det är en fantastisk känsla när man känner att kroppen håller för strapatserna. Man mår bra helt enkelt och det är nog därför jag har fortsatt, säger 60-årige Ulf Johannesson, som till vardags är miljöchef på Arctic paper.

LÄS MER: Oliver paddlar SUP från Göteborg till Oslo

Det var när han renoverat sin pappa Arnos gamla eka som han fick idén till långrodd. Men en gammal båt är en gammal båt så varje dag ute på sjön måste han ösa den tre gånger. Att byta den mot en kanot eller plastbåt är dock inte aktuellt.

– Inget slår en träeka i vattnet. Den är stabil i vågorna och lätt att styra.

Projektet att se Bohuslän från havet i ekan drog han igång 2018 med att ro den gamla båten från Gårvik i Munkedal till Hönö i Göteborgs norra skärgård. Det tog nästan fem dygn och flera övernattningar. 2020 gick roddresan från Marstrand till Hönö, lite längre ut skärgården än 2018, via öar som Brunskär och Lång. 2021 blev det Gårvik till Kämpersvik på tre dagar (cirka 40 sjömil) och till våren är det dags för finalen, med roddtur mellan Kämpesrvik och Norge, via Strömstad.

– Sedan är det nog färdigt med att se Bohuslän från böljan. Men känslan när man går i land efter en dags rodd, tar sig ett bad, byter kläder, får lite mat under himlavalvet och kryper ner i sovsäcken är oslagbar. Så det är möjligt att det blir strapatser senare i livet också, säger Ulf och berättar att han jämsides med roddprojektet avverkat delar av Bohusleden till fots under några år.

Vad äter man ombord under 40-50 sjömils ensamrodd?

– I början hade jag bara torrskaffning med mig, som köttbullar, yoghurt, bröd, smör och kanske grillad kyckling. Jag tycker om att fiska men under en sådan här resa skulle det tag för lång tid. Senast hade jag faktiskt ett litet stormkök med och kunde värma soppor på burk och liknande. Det fungerar också.

Vad rekommenderar du andra som vill göra nåt liknande?

– Att börja prova med kortare turer först, använda flytväst och ha med sig en mobiltelefon.

Inte kanot eller kajak i plast alltså?

– Nja. Jag tycker att på havet och där annan båttrafik är vanlig är en träeka säkrare och kan ta mer last man vill. Men visst kan en kaja i lugnt vatten en fin upplevelse.