Om några timmar släcks takbelysningen och uppemot hundra spelande ungdomar kan mysa i skenet från skärmarna. David Olsson, Staffan Helin och Tobias Johnsson är tre av sex eldsjälar i föreningen.
Om några timmar släcks takbelysningen och uppemot hundra spelande ungdomar kan mysa i skenet från skärmarna. David Olsson, Staffan Helin och Tobias Johnsson är tre av sex eldsjälar i föreningen. Bild: Gittan Öhman

Uppkopplat och redo för LAN

De anordnade sitt första LAN redan som femtonåringar. Nu är de dubbelt så gamla och har startat e-sportföreningen Joltafton – arrangör bakom helgens event.

ANNONS
LocationHällevadsholm||

Under fredagsförmiddagen var förberedelserna i full gång i Hällevadsholms Folket hus. Några av föreningen Joltaftons mest engagerade kärngäng fanns redan på plats för att ställa i ordning bord, koppla sladdar och se till att lagret av Jolt-cola, chips och Gorbypizza vartillräckligt. Om några timmar ska helgens spelevent dra igång och pågå till sent söndag eftermiddag.

– Föreningen är ganska nystartad. Vi testade ett mindre LAN för något år sedan, då kom ungefär 30 personer. Sedan hade vi ett till i våras, då kom 70. Så nu tror vi att det kan bli uppåt 100 deltagare, säger Tobias Johnsson.

Kontakter i elbranschen är bra att ha. Föreningen har fått stöd från sponsorer. På vinstbordet finns bland annat headsets för spelare och biljetter till Dreamhack.
Kontakter i elbranschen är bra att ha. Föreningen har fått stöd från sponsorer. På vinstbordet finns bland annat headsets för spelare och biljetter till Dreamhack. Bild: Gittan Öhman

Mer än så många spelare finns det inte plats för i lokalen.

ANNONS

– Folkets hus har fiber på en gigabyte. Det är mycket. Men säg att det kommer en uppdatering under helgen av ett spel som många av spelarna har. Då krävs kapacitet, säger Tobias Johnsson.

De drivande i föreningen är mellan 30 och 35 år och tillhör den generation som växt upp med dataspel.

– Vi gör det här mest för ungdomarna nu, men visst tycker vi det är kul själva.

Vill erkännas som sport

E-sporten är en företeelse på stark frammarsch. Ännu har dock inte Svenska E-sportförbundet lyckats övertyga Svenska Riksidrottsförbundet att spelandet bör klassas som idrott.

– I 24 länder, senast Tyskland tror jag, har e-sporten erkänts, säger Tobias Johnsson.

Nidbilden av dataspelaren som en "finnig och överviktig tonåring" ensam framför en dator stämmer inte längre menar han. Nuförtiden inser de flesta att den livsstilen är oförenlig med en karriär som professionell spelare på elitnivå.

– De måste hålla sig i form, även fysiskt, för att vara på topp och kunna hålla koncentrationen. Många proffs är nu i 30-årsåldern och tjänar massor med pengar, säger Tobias Johnsson.

Här inne spelas turneringar i CSGO, Counter-Strike: Global Offensive, samt Fortnite i helgen.
Här inne spelas turneringar i CSGO, Counter-Strike: Global Offensive, samt Fortnite i helgen. Bild: Gittan Öhman

On-line-spelandet är också mer socialt än vad folk tror, påpekar Staffan Helin som menar att det går att jämföra med att spela fotboll, som en grej man gör ihop med andra – men på distans.

ANNONS

– För mig är det till exempel ett sätt att hålla kontakten med mina gamla kompisar i Stockholm, säger han.

Kommunicerar

Att spela i lag kräver också att man kommunicerar och gör upp strategier poängterar Tobias Johnsson, som själv spelar med folk i många länder, bland annat Kroatien och Frankrike.

– Att träffas så här i verkligheten tycker ju spelarna är kul. Vi har fått jättebra respons även från föräldrar för våra tidigare events.

Fortfarande är det fler killar än tjejer som deltar.

– Men det är mindre grabbig stämning än förr. E-sportförbundet har tydliga regler för hur man beter sig, precis som i andra sporter, säger Tobias Johnsson.

"Vi arrangerar eventet mer för ungdomarnas skull, även om vi tycker det är kul själva".
"Vi arrangerar eventet mer för ungdomarnas skull, även om vi tycker det är kul själva". Bild: Gittan Öhman
ANNONS