Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Urologen på Uddevalla sjukhus kritiseras - missade att följa upp prostataoperation

Patienten hade ett förhöjt PSA-värde och genomgick en prostataoperation på Uddevalla sjukhus. Men det gjordes inte någon uppföljning av patientens förhöjda värde och tillstånd. Tre år senare besökte patienten Uddevalla sjukhus på grund av viktminskning och hosta. Då upptäcktes tumörer och dottersvulster i kroppen. Nu kritiseras urologen på Uddevalla sjukhus.

Sommaren 2015 sökte patienten vård på Uddevalla sjukhus. Vid undersökningen konstaterades en förstorad prostata och ett höjt PSA-värde, något som kan ge en fingervisning om det finns en ökad risk för prostatacancer. Senare under året genomfördes en operation och en del vävnad togs bort. Vid det tillfället konstaterades att det var godartad vävnad som tagits bort.

Medger misstag

Däremot missade Urologen på Uddevalla sjukhus att göra en uppföljning av operationen, något som nu fått stora konsekvenser för patienter. Tre år senare besökte patienten åter läkare på grund av viktminskning och hosta. Vid det tillfället upptäcktes ett kraftigt förhöjt PSA-värde och spridd cancer.

Det inträffade ledde till en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg och en anmälan enligt Lex Maria. Nu kritiseras Urologen.

– Vi uttalar oss inte i det enskilda ärendet men den kritik som myndigheten för vård och omsorg riktar mot oss är adekvat, säger Maria Wiksten Ericsson, verksamhetschef på kirurgkliniken på NU-sjukvården i Uddevalla.

Hon fortsätter:

– Vi har missat att följa upp ett provsvar efter en operation. Vi beklagar att patienten och närstående har blivit drabbade. Vårdprogram och rutiner fanns men de följdes inte upp. Detta misstag Lex Maria-anmäldes av verksamheten och Inspektionen för vård och omsorg har fattat beslut och meddelat att de tycker de åtgärder vi vidtagit är adekvata och har lämnat ärendet utan vidare åtgärd.

De åtgärder som vidtagits enligt Maria Wiksten Ericsson är bland annat att skapa bättre följsamhet till olika rutiner.

Ovanlig händelse

I anmälan till Inspektionen för vård och omsorg medges att det inträffade är en allvarlig händelse och att det är ovanligt att något sådant inträffar. Det har inte inträffat några liknande kända händelser i verksamheten. Ett antal åtgärder har vidtagits för att det här inte ska återupprepas. Vikten av uppföljningar vid förhöjda värden har påtalats vid flera tillfällen och det har gjorts en intern utredning efter det som hänt.

Patienten är mycket kritisk till den vård han fått och skriver bland annat i sin anmälan att han inte fick tillräckligt bra hjälp på Uddevalla sjukhus. I stället kontaktade han svenska och utländska urologer som rekommenderade en klinik i Helsingfors. Där gick det snabbt att få undersökning och behandling.

Saknar förtroende

I anmälan skriver patienten att förtroendet för vården på hemorten på grund av det som hänt är obefintlig. Han kan inte tänka sig att ansvaret för behandlingen ska utföras på urologen i Uddevalla.

I utredningen som Inspektionen för vård och omsorg gjorde framgår att det inte gjordes någon uppföljning av den här operationen, något som skulle ha gjorts men som glömdes bort enligt journalen.