Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Utlämnades misstänkt för våldtäkt – frias

I december överlämnades en våldtäktsmisstänkt man från Polen till Sverige för att ställas inför rätta. Nu har domstolen friat mannen från våldtäktsanklagelser, men dömer honom för hot.

Mannen, som är polsk medborgare hade för tre år sedan flyttat till Sverige med sin dåvarande fru. Dagarna före jul 2015 blev paret bjudna till en fest i en sommarstuga i Munkedals kommun, men under festen blev de ovänner. Uppgifterna om vad som hände därefter går isär, men enligt kvinnan ska mannen ha våldtagit henne i stugan, på morgonen efter festen. Något som mannen förnekade helt och hållet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Kvinnan anmälde inte våldtäkten då, eller berättade om det för värdparet, utan gjorde en polisanmälan en dryg månad senare. Mannen åtalades misstänkt för våldtäkt, samt för att ha hotat kvinnan vid två tillfällen i december 2016. Mannen skulle ha ställts inför rätta i februari 2017, men då befann sig mannen sedan länge i Polen och rättegången fick ställas in.

Men i december greps han av polsk polis och lämnades över till svenskt rättsväsende veckan innan jul, och kunde tre år efter den påstådda händelsen ställas inför rätta.

LÄS MER: Misstänkt våldtäktsman höll sig undan i tre år

Nu har Uddevalla tingsrätt meddelat sitt domslut, och mannen frikänns från våldtäktsanklagelserna. Domstolen menar att kvinnans berättelse är trovärdig och att den får stöd av värdparets vittnesuppgifter, men att den i avsaknad av annan bevisning inte är tillräcklig för en fällande dom.

Mannen döms dock för två fall av olaga hot. Här fanns det ljudupptagning och bild på de uttalade hoten, där mannen bland annat sagt att han ska slå sönder kvinnan och visat upp en pistol. Mannen döms till villkorlig dom och ska betala 7 500 kronor i skadestånd till kvinnan.