Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Arkivbild. Bilden har inget med artikeln att göra. Bild: Johan Nilsson / TT

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Utsläpp av farligt ämne på E6

En nybytt lastbilstank började läcka och nästan all diesel rann rakt ut. Nu arbetar både Munkedals kommun och Västvatten med att lösa gåtan med brunnen som slukade stora delar av läckaget.

Strax innan klockan 17 på tisdagen fick SOS larm om att det skett ett utsläpp av farligt ämne i Munkedals kommun.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Räddningsförbundet Mitt Bohuslän i Munkedal åkte på larmet för att hjälpa till med dieselläckaget och sanering av platsen. Totalt befann sig fyra brandbilar med personal på platsen.

Bränsletanken var helt ny

Det visade sig att en lastbil precis hade bytt hela dieseltanken till en ny. Av någon anledning började den helt nya tanken läcka. Trots larm till SOS om dieseln som rann rakt ur tanken, gick det inte att få stopp på läckaget.

– Tyvärr blev det så. En lastbilstank rymmer cirka 300 liter bränsle. Vi uppskattar att nästan all diesel hann rinna ut, vi talar om runt 250 liter som vi inte vet var den har hamnat, säger Ulrik Olsson, insatsledare.

Lastbilen stod parkerad på det mindre industriområdet, precis i närheten av en brunn. Nästan all diesel som läckte ut, rann rakt ner i brunnen. En liten del kunde räddningstjänsten få stopp på och sanerade.

– Vi stoppade och tätade läckaget. Men hann inte göra speciellt mycket innan all diesel var borta, säger Ulrik Olsson.

Larmade kommunen

Istället ringde räddningstjänsten omedelbart till Munkedals kommun för att larma om det giftiga läckaget.

– Det som hände är naturligt vis inte bra. Diesel är oerhört farligt och dödar exempelvis fiskar om det rinner ut i vatten, säger Ulrik Olsson.

Kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektörer arbetar just nu febrilt tillsammans med Västvatten för att ta reda på exakt vad det är för brunn som dieseln runt ner i. Ingen vet ens i nuläget vart brunnen går.

Efter en timme var räddningstjänsten klar med sin insats och kunde åka från platsen. Trafikverket tog över saneringsarbetet av platsen lastbilen stod på. Fortfarande försöker kommunen tillsammans med Västvatten att lösa gåtan med brunnen, för att kunna veta vilka åtgärder som måste vidtas när man fått reda på exakt var dieseln tagit vägen.