Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård spelar huvudrollerna i filmen.
Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård spelar huvudrollerna i filmen. Bild: SF Studios

Utvandrarna spelas in i Munkedal

Storfilmen Utvandrarna kommer att spelas in i trakterna kring Kärnsjön i Munkedals kommun. Nu har alla nödvändiga beslut tagits och filminspelningen inleds till hösten.

ANNONS
|

– Det känns verkligen kul att filmen kommer att spelas in här i vår kommun. den information som jag fått är att en stor del av filmen ska spelas in i området kring Kärnsjön, säger Matheus Enholm (SD), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Munkedals kommun.

Under en längre tid har det varit kontakter mellan företrädare i Munkedals kommun, Film i Väst och Svensk filmindustri som står bakom inspelningen av Wilhelm Mobergs klassiker. Samhällsbyggnadsnämnden har nu gett dispens från gällande strandskydd. I beslutet framgår att det område som ska användas för inspelningen heter Grinås och ligger i norra delen av Kärnsjön. för att kunna genomför inspelningen behövs dispens från gällande strandskydd.

ANNONS

Beslutet innebär att byggnader som uppförs som byggnadskulisser får lov att sättas upp. I beslutet från samhällsbyggnadsnämnden står det att inspelningen kommer att pågå under perioden 8 september till 29 oktober i år. Efter inspelningen ska området återställas.

– Vi har nu fått besked att länsstyrelsen inte har några synpunkter på att vi lämnat strandskyddsdispens, säger Matheus Enholm.

”Utvandrarna” filmatiserades första gången 1971 i regi av Jan Torell, baserad på Vilhelm Mobergs romaner Utvandrarna från 1949. Filmen skildrar Kristina och Karl-Oskar som utvandrar från Ljuders socken i Småland under mitten av 1800-talet, tillsammans med sin familj till USA. I filmatiseringen från 1971 spelades Kristina av Liv Ullman och Karl-Oskar av Max von Sydow.

I rollistan för 2020 års filmatisering av Utvandrarna storfilmsdebuterar skådespelaren Lisa Carlehed i rollen som Kristina och Gustaf Skarsgård kommer att spela Karl-Oskar. Liv Ullman kommer även vara med i den nya versionen av ”Utvandrarna” och i filmatiseringen spela Kristinas mamma.

Filmen kommer att spelas in i gränstrakterna mellan Sörbygden och Svarteborg. Rolf Berg, aktiv i flera kulturföreningar i Sörbygden är mycket nöjd över valet av inspelningsplats.

– Det känns kul att det finns ett intresse att spela in en sådan film i vår kommun. Det är inte ovanligt att inspelningsplatser av filmer kan påverka besöksnäringen. Kanske kan det bli så också för Munkedals kommun.

ANNONS
ANNONS