Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/8

Världens jul i Färgelanda bjöd på tomte och arabisk mat

Den numera traditionsrika Världens jul i Färgelanda inleddes med arabisk dans och avslutades med Linda Bengtzings musikshow.

Världens jul har arrangerats i närmare tio år för att öka förståelsen mellan nyanlända och Färgelandas mer etablerade invånare. I år hade evenemanget en tydlig arabisk prägel.

– I grund och botten gör vi detta för integrationen i samhället, säger Tomas Lassehag, enhetschef på Kultur- och fritidsförvaltningen.

Ursprungligen hölls det hela i Centrumhuset i Färgelanda men förra året flyttade man över till sporthallen och bjöd in komikern Sean Banan.

– Det blev mycket populärt och därför fortsätter vi i liknande stil i år med, meddelar arrangören.

Årets dragplåster blev ingen mindre än Linda Bengtzing som var kvällens sista programpunkt. Fast inte riktigt. Allra sist avslutades kvällen precis som förra året med ett mingel tillsammans med kvällens artist.

Men innan dess kunde besökarna njuta av traditionella julmarknadsaktiviteter, som lotterier arrangerat av Unga örnar eller julfika bakat av fritidsgårdens ungdomar. En väl förklädd tomte från arbetsmarknadsenheten delade ut godispåsar till alla barnen.

Det som verkligen gör Världens jul till en annorlunda julattraktion är dock det stora utbudet av mat, tillagad av nyanlända som lär sig svenska.

– SFI-eleverna har visat upp ett jättestort intresse för att laga mat som de bjuder på i kväll, förklarar Tomas Lassehag.

Att evenemanget är uppskattat var det flera besökare som vittnade om.

– Vi tycker det är jättebra att samhället ordnar sådant här. Det är ett roligt sätt att träffa svenskar på, menar Mervat Ghadabyi som vid ett av de många borden smakar på den arabiska maten tillsammans med sina vänner.

Mervat Ghadaby berättar att hon bott fyra år i Stigen i Färgelanda och nu har flyttat till Högsäter.

Efter matfestivalen stod spontandans på schemat. Många deltog i ringdansen med syriska flaggor i händerna. I väntan på Linda Bentzings musikshow.