Orörd skog vid Harkerudssjön är en av anledningarna till varför Munkedal kan få ett nytt naturreservat.
Orörd skog vid Harkerudssjön är en av anledningarna till varför Munkedal kan få ett nytt naturreservat.

Vackert område kan bli naturreservat

Munkedal kan få ett nytt naturreservat. Kommunen är positiv till länsstyrelsens förslag.

ANNONS
|

Förslaget gäller ett 160 hektar stort område vid Harkerudssjön, drygt en mil öster om Munkedal.

Länsstyrelsen anser att reservatet har höga biologiska bevarandevärden, främst för att skogen är orörd och har ett stort inslag av äldre träd. Vissa träd är upp mot 300 år gamla.

Enligt länsstyrelsen skulle en avverkning av området allvarligt skada naturvärdena och innebära ett hot mot arter knutna till gammelskogen.

Syftet med naturreservatet är bland annat att bevara miljöer som är viktiga för arter så som pärluggla, tjäder, hackspett. Det finns även flera rödlistade mossor.

Munkedals kommun är positiv till förslaget.

- Dels är det roligt när unik miljö sparas och får utvecklas, och sedan kan det bli ett besöksmål. Vi har en spännande naturmiljö med Kynnefjäll, fina kanotleder, Örekilsälven och annat. Det här kan göra att fler människor kommer hit för att uppleva det här, säger Mats Tillander, samhällsbyggnadschef på Munkedals kommun.

ANNONS

Förslaget har även skickats ut på remiss till markägare och fastighetsägare i området för att få in deras synpunkter. När det är klart kan länsstyrelsen sedan ta ett beslut.

Enligt förslaget ska namnet vara Naturreservatet Harkerudssjöns gammelskog.

Skulle det gå igenom blir det automatiskt förbjudet att, utan länsstyrelsens tillstånd, anlägga väg, använda kemiska bekämpningsmedel, borra, gräva, spränga eller anlägga vandringsled i området.

ANNONS