Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Plats för industri. Coops område vid Dalskogen kan komma att användas för framtida industrisatsningar.

Varnar för framtida brist på industrimark

Industrimarken i Lysekils kommun är på väg att ta slut. Det område som återstår heter Dalskogen tre och ett mindre område i närheten av kommunens förråd. I förslaget till ny markförsörjningsplan är detta en viktig sak som tas upp.

– Vi har mindre industrimark att erbjuda än flera grannkommuner men det är inte kris ännu, säger Jan-Olof Johansson (S), kommunalråd i Lysekils kommun.

Det finns åtta tomter till salu på Dalskogen tre som har en yta på cirka 60 000 kvadratmeter. De tomter som gjorts i ordning i tidigare utbyggnadsetapper har sålts.

– Det har inte varit några problem att sälja de här tomterna.

Det finns flera andra områden som kan bli aktuella i framtiden. Det finns ett större område i Hallinden och en plats i närheten av före detta Göfab i Brastad som kan komma att göras i ordning till industrimark.

– Dessutom har kommunen köpt Coops gamla område i Dalskogen och vi har ännu inte bestämt vad vi ska använda området till, säger Jan-Olof Johansson.

Kommunen har under flera år arbetat med Grönskhults industriområde på Skaftö. Detaljplanen är klar och det pågår diskussioner med ett antal privata intressenter som vill exploatera området.

Bristen på industrimark är något som företrädare från allt flera partier börjat diskutera i Lysekils kommun. Detta är också en anledning till att Seabaseds optionsavtal på ett område i hamnen har överklagats av Fredrik Röckner (M), något som Bohusläningen tidigare rapporterat om.

– Det handlar inte om att partiet gjort ett överklagande, säger Rickard Åkerman (M) ordförande för Moderaterna i Lysekil. Däremot hade vi kännedom om överklagandet. Det som vi Moderater vänder oss mot är att optionsavtalet slår hårt mot hamnen och dess verksamhet i Lysekil. Det är helt enkelt så att hamnen inte längre har tillgång till sin egen mark. Men det innebär absolut inte att vi är negativt inställda till Seabased som företag. Ytterst handlar detta om att det blir allt större brist på industrimark i vår kommun.

Oppositionsrådet Ronald Rombrant (Lysekilspartiet) tycker det är viktigt att upplåta ett markområde till Seabased eftersom tillverkningen av vågkraftverk kan få stor betydelse i framtiden.

– Givetvis är det viktigt att titta närmare på vilka områden som kan bli aktuella för industrimark i kommunen i framtiden, säger han. Men jag kan i dag inte säga något om vilka områden som är aktuella och detta är en sak som ska tas upp i det kommande arbetet med en ny översiktsplan.