Västvattens uppmaning: ”Spara på vattnet i Munkedal”

Under fredagseftermiddagen gick Västvatten ut med en uppmaning till boende i Munkedals kommun: ”Spara på vattnet”. Grundvattenmagasinen i kommunen är på låga nivåer och regnskurarna som drar in över Bohuslän förbättrar inte läget.

ANNONS
|

Nivåerna i Munkedals kommuns grundvattentäkter har i rask takt hamnat på låga nivåer. Under en lång tid har det varit torrt och i veckan som gått har det, som bekant, även varit väldigt varmt. Som resultat är grundvattennivåerna lägre än normalt med en nedåtgående trend.

För att försöka undvika bevattningsförbud ber nu Västvatten boende i Munkedal att spara på dricksvattnet och använda det på ett klokt sätt.

– Enkelt kan man säga att Munkedals grundvattenmagasin fylls upp under höst och vintersäsong för att sedan användas under vår och sommar, säger Annmarie Erlandsson, driftchef på Västvatten.

Även om regnskurar drar in över Bohuslän och Munkedal står vattenbesparingsuppmaningen fast.

ANNONS

– Regnet som kommer under växtsäsong har ingen betydelse, växterna tar upp vattnet och det kommer aldrig ner till grundvattennivå. Så regnet spelar ingen roll.

Enligt driftchefen Annmarie Erlandsson går Västvatten ut med uppmaningen för att undvika att gå ut med ett vattenförbud längre fram i sommar.

– Förhoppningsvis kan vi undvika att gå ut med ett vattenförbud om alla tänker efter lite mer i vardagen.

– Om alla spolar lite mindre, använder regnvatten i stället för det kommunala vattnet.

Även fast Västvatten bett just Munkedal att spara på vattnet, så menar Annmarie Erlandsson att var och en i varje kommun i området kan spara på vattnet. Hon kan inte peka ut någon speciell kund som slösar mer än någon annan.

– Om alla drar sitt lilla strå till stacken så blir det bra. Det är en allmän miljöåtgärd.

ANNONS