Vill göra skolmatsalen mer attraktiv

Fyra elever har som mål att göra skolmatsalarna i Munkedal mer attraktiva. Nu är förhoppningarna att starta ett ungdomsföretag och på så sätt locka eleverna till matsalen.

ANNONS
|

Projektet Restaurangjägarna startade 2015 av eleverna Moa Kantola, Jennifer Johansson, Isac och Sebastian Siwerstam. De har själva gått på Kungsmarksskolan i Munkedal. Alla har de erfarenheter av att många elever valt att gå ut och äta en pizza i stället för att äta i matsalen.

– Vi frågade oss varför? För maten var inte dåligt på något sätt. Det måste vara någon annan orsak, förklarar Moa Kantola och tillägger att de alla fyra var och är fortfarande engagerade i ungdomsfrågor.

När de fick förfrågan av ABF Fyrbodal och Munkedals kommun att vara med i ett projekt där målet var att göra skolmatsalen mer attraktiv tackade de ja. På så sätt kunde de utveckla sitt tänk.

ANNONS

– Det började med att vi tittade på design och hur vi kunde designa om matsalen för att göra den mer attraktiv. Men det vi kom fram till var att det handlade mer om attityder och trivsel. Det var en högljudd nivå och det fanns äldre elever som sa till sina syskon att inte gå till matsalen av olika anledningar, säger Jennifer Johansson.

Tillsammans har de under projekttiden åkt på studiebesök, pratat med elever, haft en dialog med kostchefen i Munkedals kommun, ansvariga för skolmatsalen och projektansvarig på ABF.

Projektet har finansierats med stöd av Folkhälsopolitiska rådet, Munkedals kommun och ABF Fyrbodal. Nu, när projekttiden tagit slut, vill de arbeta vidare med den kunskapen som de fått.

– Vi har en tanke på att starta ett ungdomsföretag där vi åker ut till skolor i hela landet och sprider informationen vidare. Hur man kan göra för att skolmatsalen ska bli mer attraktiv, säger Moa Kantola.

För ett år sedan började Gunilla Martinsson som kostchef i kommunen. Sedan dess har hon sett det som ett spännande projekt och det har varit roligt att slutföra projektet med ungdomarna.

– De har fått både mig och min personal att förstå att det handlar om så mycket mer än bara maten. Hur attityder påverkar om man vill gå in i skolmatsalen eller inte. Vi måste kanske ändra bordet där eller sätta upp skärmar här, säger hon.

ANNONS

Trots att projekttiden tagit slut tror hon på ett fortsatt samarbete och att de kommer ha en dialog med varandra. Så fort hon behöver råd och idéer tar hon kontakt med dem igen. När det gäller ungdomarna själva har de fokus på framtiden med många tankar och idéer.

– Vi har pratat om att ordna workshop där vi framför allt har fokus på högstadiet men nu när vi själva går på gymnasiet kan det vara kul att även göra det på den nivån, säger Jennifer Johansson.

ANNONS