Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/4

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Vill göra om slott till hotell

Det finns långt framskridna planer på att göra om Torreby slott till ett hotell och sätta upp ett slags hotell bestående av moduler in bit från byggnaden. En ansökan om bygglov har lämnats in till Munkedals kommun.

– Målet för oss är att byggnaden ska kunna användas som hotell 2020, säger Bengt Hedström som arbetar på företaget Festningshotellene AS som är ett företag som inriktat sig på att göra om äldre byggnader till hotell.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

LÄS MER: Den engelska stilen har präglat slottet

I dag driver företaget hotellverksamhet vid Oscarsborgs fästning, Kongsvinger fästning och i Dröbak. Enligt Bengt Hedström passar Torreby slott in i företagets nuvarande verksamhet. Det upplägg som tagits fram innebär att företaget ska arrendera slottet av Torreby Golfklubb och göra de investeringar som krävs i fastigheten.

Rätta till bristerna

– Det har tidigare varit så att byggnaden använts som hotell men myndigheterna har satt stopp på grund av bristerna i brandskyddet. Vår uppgift blir att rätta till bristerna och göra om slottet till hotell.

En ansökan om bygglov har lämnats in till Munkedals kommun. Det har också gjorts en teknisk utredning med förslag på olika typer av åtgärder för att höja brandsäkerheten i byggnaden som är i tre plan.

Sätter upp moduler

Målet för Festningshotellene AS är att Torreby slott ska bli ett hotell med sex rum som ska ha öppet året runt. Dessutom ska det uppföras ett så kallat hotell bestående av moduler i närheten av Torreby slott.

– Just nu pågår ett planarbete för att den delen av vårs satsning ska kunna genomföras, säger Bengt Hedström.

Torreby slott

Grosshandlaren och norrmannen Niels Georg Sørensen köpte egendomen kring Torreby slott år 1886 och ett år senare byggde han slottet. Han skapade ett mönsterjordbruk med Jerseykor direkt från Jersey till gården. Mjölken förädlades i det egna mejeriet, det vita huset som fortfarande finns kvar vid hål 13.

På ägorna planterades det dessutom cirka 2 500 fruktträd. Men dessa fick senare ge vika för den kommande golfbanan.

Stig Widell köpte godset 1960 och ett år senare hade han renoverat slottet som blivit försummat. Efter köpet av Torreby slott tog Stig Widell beslutet att bilda en golfklubb. Det gjorde han tillsammans med åtta medlemmar. Då kom också en provisorisk bana med fem eller sex hål fram.

I dag är det Torreby golfklubb den äldsta golfklubben i Bohuslän.

År 1983 köper TIAB (Torreby Intressenter AB) slottet och banan av Stig Widell. Klubben är sedan dess ägare och förvaltare av slottet.