Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Plusmärkt innehåll – synligt bara för dig som är kund

Vill ha ny polisstation i Håby

En motion om ytterligare en polisstation i norra Bohuslän har stöd från en politisk majoritet i Munkedal. Men det är inte en fråga lokalpolitikerna har någon rådighet över. Lokalpolisområdeschef Stefan Kristiansson är tveksam till fler stationer.
–En ny polisstation kräver en hel del resurser som kan gå ut över bemanningen, säger han.

Det är Christoffer Wallin (SD) som skrivit en motion om att öka den polisiära närvaron i Håby i Munkedals kommun. Han menar att det inte är tillräckligt med en mobil polisstation likt den polisen använder i Munkedal idag. Samtliga politiska partier ställde sig bakom motionen i kommunstyrelsen i början av veckan.

– Det finns en oro bland de boende i Munkedals kommun över att det inte finns någon polisstation och det är något som vi vill förändra, säger Christoffer Wallin.

Ska uppvakta polisen

I motionen föreslås att Munkedals kommun ska ta kontakt med flera andra kommuner i norra Bohuslän för att diskutera frågan och sedan framföra ett önskemål till polisen om ytterligare en polisstation. Den ort som är aktuell är Håby.

Kommunalrådet Jan Hognert (M) stödjer motionen.

– Det är relativt lugnt i Munkedals kommun men med undantag för Håby. Där förekommer det en hel del langning och andra saker som inte är lagliga. Detta har jag ofta fått höra av företagare som har verksamhet i området och som tycker att något måste göras, säger han.

Det har tidigare funnits en bemannad polisstation i Munkedal.

– Jag tycker det är en självklarhet att det finns en polisstation också i vår kommun, säger Ulla Dittmer som åkt ner till centrum för att handla på fredag förmiddag.

Hon fortsätter:

– Det låg en polisstation nära Örekilsälven i många år och det fanns till och med en lokal arrest nära Kvistrums gästgiveri. Sedan flyttades polisstationen närmare centrum men den hade bara öppet en kortare tid innan den lades ner.

Inte lika övertygade

Det är polisen som har sista ordet när det gäller var polisstationerna ska ligga. Stefan Kristiansson är chef för polisen i västra Fyrbodal. Han ställer sig tveksam till planerna.

– I dag arbetar vi med att öka bemanningen på stationerna i Lysekil och Strömstad. Dessutom kommer vi att ha kvar stationen i Kungshamn som inte är bemannad i nuläget. Det är också så att vi har en mobil polisstation som besöker Munkedals kommun med jämna mellanrum. Jag tycker inte man får glömma bort att en ny polisstation kräver en hel del resurser som kan gå ut över bemanningen, säger han.