Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Länsstyrelsen har fått i uppdrag att skapa ett naturreservat i Örekilsälvens dalgång. Men nu höjs kritiska röster mot detta i Munkedals kommun. Bild: Lasse Edwartz
Länsstyrelsen har fått i uppdrag att skapa ett naturreservat i Örekilsälvens dalgång. Men nu höjs kritiska röster mot detta i Munkedals kommun. Bild: Lasse Edwartz

Vill stoppa planerna på naturreservat vid Örekilsälven

Staten vill göra Örekilsälvens dalgång till ett naturreservat och länsstyrelsen arbetar med frågan. Men nu höjs kritiska röster mot planerna. Göran Nyberg (L) föreslår i en motion att kommunen säger nej till detta.

– Det är flera saker som måste redas ut innan det går att säga ja till ett sådant förslag, säger Göran Nyberg som skrivit en motion med rubriken ”Nej till naturreservat i Örekilsälven.

I motionen som nyligen lämnats in till kommunen varnar Nyberg för riskerna med ett naturreservat som går rakt igenom centralorten Munkedal. Olika miljökrav kan i framtiden begränsa en utveckling när det gäller boende och lokalt företagande.

Måste utreda

Nyberg föreslår i motionen att kommunen inte ska medverka i bildandet av ett naturreservat och att konsekvenserna när det gäller utveckling av boende och utveckling av industri i och i närheten av naturreservatet först måste utredas närmare.

En annan sak som tas upp i motionen är vattenkraftverket vid Torp som kan komma att påverkas. Nyberg vill slå vakt om den lokalt producerade elen och vidta åtgärder för att förbättra för laxens och ålens vandringar.

Det är en sträcka från Kärnsjön till Örekilsälvens mynning ut i Gullmarsfjorden som ska bli ett naturreservat. Det handlar om en sträcka på cirka en mil.

Viktigt med information

Naturvårdshandläggare Marja Fors har fått i uppgift att ta fram ett förslag på skötselplan för det planerade naturreservatet. Hon känner till att det finns en oro för förändringen hos vissa politiker.

– Men jag tycker vi haft bra diskussioner med de lokala politiker och tjänstemän som vi träffat på olika möten när frågan diskuterats, säger hon.

Målet för länsstyrelsen är att ta fram ett förslag på hur naturreservatet ska se ut under 2022.

– I nuläget finns det avtal med ett tiotal markägare längs Örekilsälven. Det finns en hel del restriktioner som måste följas när man äger mark och skog i ett naturreservat. Staten brukar betala ut ersättning för det intrång som görs när ett område blir naturreservat, säger Lars-Olof Ramnelid, biolog på länsstyrelsen.

Det som återstår i nuläget är att teckna markägaravtal med de tre största markägarna, nämligen Munkedals kommun, Munkedals skog och Artic Paper.