Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu höjs röster i Munkedal för att rädda Lysekilsbanan. Bild: Ingvar Spetsmark
Nu höjs röster i Munkedal för att rädda Lysekilsbanan. Bild: Ingvar Spetsmark

Vill utreda trafik på Lysekilsbanan

Nu får Lysekils kommun stöd av Munkedals kommun när det gäller den nedläggningshotade Lysekilsbanan. En motion från Göran Nyberg (L) om att Munkedal ska arbeta för en utredning i syfte att få igång trafiken på järnvägen har antagits av fullmäktige.

– Jag tycker i alla fall att man ska utreda frågan ordentligt och se om det finns några möjligheter att få igång trafiken, säger Göran Nyberg (L).

Det har inte varit någon trafik att tala om på Lysekilsbanan sedan 2010 om man bortser från ett försök med persontrafik 2015. Därför tog Trafikverkets styrelse i februari 2018 beslut om att underhållet ska upphöra på Lysekilsbanan.

I början av nästa år väntas ett beslut om framtiden för järnvägen.

Det är ett beslut som kan komma att omprövas om det finns någon som planerar att bedriva trafik på den här järnvägen i tillräcklig omfattning. Eller om det finns någon extern part som kan tänka sig att ta över verksamheten. Godstransport till och från hamnen är en lösning. Men SDK Shipping, som driver Lysekils hamn, har inte några planer på att transportera gods på järnväg i nuläget.

Det pågår aktiviteter i flera kommuner i norra Bohuslän för att rädda Lysekilsbanan. Fullmäktige i Munkedals kommun har beslutat bifalla motionen från Göran Nyberg (L).

– Att resa med tåg är betydligt bekvämare än att sitta i en trång buss och det här är också en satsning som är bra för miljön. Det finns möjligheter att få pengar från EU och staten till den här typen av satsningar, säger Göran Nyberg.