Newkid On The Block.Utöver sina samarbeten över Internet med norska producentduon Taylor, Baseline och Lorentz & M.Zackarias är Alexander Jr.Ferrer van vid att göra det mesta av sin musik på egen hand. Nu öppnar sig nya möjligheter till personligare samarbeten.
Newkid On The Block.Utöver sina samarbeten över Internet med norska producentduon Taylor, Baseline och Lorentz & M.Zackarias är Alexander Jr.Ferrer van vid att göra det mesta av sin musik på egen hand. Nu öppnar sig nya möjligheter till personligare samarbeten.

Newkid lämnar mammas gata – blir ny i kvarteret

Från pojkrummet till Stockholm, först via bredband, och nu flytt på riktigt. För Alexander Jr. Ferrer började det med en dröm, en mikrofon och ett ljudkort. I dagarna släpper han sitt första mixtape som Newkid. – Det har gått så snabbt att jag inte riktigt fattat, säger Alexander, som inom några veckor flyttar upp till Stockholm för att satsa på karriären.

ANNONS
|

Han har varit veckans Myspace-hit på NRJ, hyllats med glada tillrop av radiokanalen Voice´s lyssnare i tävlingen Make it or break it. Förra veckan var han veckans lantis i DN På stan. Men ”lantis” kan Stockholmarna snart glömma när det gäller Newkid. Alexander Jr. Ferrer, som han egentligen heter, lämnar snart Uddevalla för att spinna vidare på samarbetet med bolaget Baseline.

Valde musiken Under uppväxten på Dalaberg var det fotboll som var det stora intresset. Och skolan, som han gillade – på gymnasiet valde han teknisk linje före musiken.

Men det senaste året har saker börjat röra sig, och nu kan Alexander inte hålla sig från mikrofonen och inspelningsdatorn. Dyker det upp en idé när han kollar på film med flickvännen studsar han upp för att fästa den på band innan den försvinner.

ANNONS

– Jag kan vakna på morgonen, ställa mig i kalsongerna och spela in. Jag måste göra det direkt, säger Alexander.

Sätt att sprida musiken Mixtapen är en tradition inom hiphop. Från början var det helt enkelt ett sätt att sprida musiken, som i mitten på 70-talet bara existerade som livemusik. Nu för tiden används mixtape ofta som promotion för ett kommande album.

– Det är både kortare och hela låtar, lite som en trailer för min skiva, berättar Alexander, som kommer att släppa sitt mixtape ”Newkid on the block” på Internet.

Internet – som har lagt grunden för hela Newkids karriär hittills. En arena som låtit honom knyta kontakter direkt mellan pojkrummet och resten av Sveriges musikliv. Bland annat med bröderna Lorentz & M. Zackarias, som skivdebuterade i våras och har hörts en hel del sedan dess.

Deras första skiva heter Vi mot världen, och Newkid är med och lägger sång på tre av låtarna, bland annat låten Vi maxar.

– Över en kväll lade vi refrängen och bryggan på låten, berättar Alexander. – Det man behöver i dag är en mikrofon, ett ljudkort och en dröm, konstaterar Alexander.

Drömmen lever kvar – Förra gången jag var i Stockholm kom folk fram på tunnelbanan och ville ta en bild med mig. Det går så fort idag. Ett Youtubeklipp kan skickas till tusen människor på en dag.

ANNONS

Samtidigt är Alexander Jr. Ferrer medveten om att mixtapen inte kommer att göra honom berömd på en dag.

– Jag hoppas att det kan väcka nyfikenhet inför min kommande skiva.

Är du inte rädd att tappa greppet om din egen musik när du lägger den i händerna på ett bolag? – När det gäller större bolag har de ju mycket att säga till om, men på Baseline känns det som att jag kommer ha fria händer. Det känns som att vi är på samma nivå och har samma mål. Det var Lorentz & M.Zackarias storebrorsa som startade bolaget och deras skiva är den enda de har släppt än så länge.

Hårt jobb För några år sedan skrev Newkid låten Vägrar växa upp, som en reaktion mot föräldrars och samhällets krav på att man ska ta tag i sitt liv, skaffa sig ett jobb så fort man är klar med skolan.

– Men låten är en metafor. Jag kan ta på mig en kostym och träda in i en roll, bara jag får vara mig själv.

... Uddevalla: ”Jag älskar Uddevalla. Här finns alla–familjen och vännerna. Jag bor vid sjukhuset nu, men är uppväxt på Dalaberg. Jag brukar spela basket med kidsen när jag är där uppe. Men det går inte att stanna här om jag vill fortsätta med musiken. Det blir för mycket mail och opersonlig kontakt”... sin musik: ”Min musik är R’n’B, inte hiphop. Inom undergroundhiphopen ska allt vara så himla hiphop–man ska hålla sig i sin fil och inte köra om. Jag gör glad, positiv musik–halvsoul med inslag av ny pop. Jag tycker inte att det finns någon som låter som mig just nu i Sverige. Mina största förebilder är Kanye West och Drake. ... att kanske bli kändis: Det är inte bara artisteri som lockar. Jag har inte så stort behov av att bli känd. Jag vill kunna hjälpa andra upp med de kontakter jag skaffar. Kanske skriva låtar åt andra, bara jag får jobba med musik.... Stockholm: ”Stockholm är så stort. När det är fjordfestival i Uddevalla och det är packat med människor på gatorna.. så är det ju i Stockholm en vanlig tisdag!”

ANNONS