Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (arkivbild). Bild: Fredrik Hagen
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (arkivbild). Bild: Fredrik Hagen

Norge slopar inresekarantän för fullvaccinerade

Från fredag eftermiddag slipper norrmän som är fullvaccinerade, eller har haft covid-19 de senaste sex månaderna, karantän vid inresa till Norge.

På onsdagseftermiddagen kom en god nyhet för de norrmän som vill resa till Sverige utan att behöva sitta i karantän vid återkomsten till Norge.

Från och med fredag klockan 15.00 slipper norrmän som är fullvaccinerade eller som har haft corona, inresekarantän. Det skriver NRK.

Norges hälsominister Bent Høie sa under en presskonferens på onsdagen att den som kan visa upp ett coronacertifikat vid gränsen kan komma in i landet, utan att behöva sitta i karantän. Förutsättningen är att man tar ett negativt test vid gränsen.

– Från fredag klockan 15 börjar polisen kontrollera certifikatet på gränsen. De som kan dokumentera med certifikat att de är fullvaccinerade eller har genomgått covid-19, slipper inresekarantän, sa Bent Høie vid presskonferensen.

Norska regeringen avråder dock fortfarande från icke-nödvändiga utlandsresor.

På onsdagen visar statistik från FHI att runt 3 miljoner har fått coronavaccin i Norge. Av dem är drygt 1,8 miljoner vaccinerade med bara en dos, och 1,2 miljoner har fått en andra dos, och är därmed fullvaccinerade.

Inresande medborgare från andra länder slipper ännu inte karantänreglerna, oavsett vaccinstatus.

– Förutsättningen för att kunna använda coronacertifikat från andra EU-länder är att man kan kontrollera QR-koden på gränsen. Det är ett arbete som pågår, och vi har som ambition att det ska vara på plats i månadsskiftet juni/juli, sa Bent Høie.