Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jenny Johansson
Bild: Jenny Johansson

Norge vill sänka sockerskatten – kan slå mot gränshandeln

Norska regeringen föreslår lägre sockerskatt på godis. Det kan påverka gränshandeln. Chokladproducenter i Norge menar sig ha förlorat stora summor på den höga momsen under året – då norrmän i ökad utsträckning handlat godis i Strömstad.

Sockerskatten höjdes kraftigt i Norge i år. Vid nyår ökade momsen på choklad och sockervaror med 83 procent, och på läsk och mineralvatten med 43 procent.

De höjda sockerskatterna har fått stark kritik i Norge för att uppmuntra till gränshandel – men handlarna i Strömstad, Nordby och Svinesund slickade sig förstås om munnen inför utsikterna att locka ännu fler godis- och läsksugna norrmän över gränsen.

Petter Nome, direktör vid bryggeri- och dryckföreningen Brod, säger till NRK att momsen på läskedrycker har gjort att gränshandeln med dessa varor har ökat med nästan 30 procent. Och chokladproducenten Hval i Sandefjord säger sig ha förlorat sex miljoner kronor såhär långt under året efter att sockerskatten höjts. Fabrikschefen Rune Forsberg säger till NRK att de kan överleva ett år till, men att de då måste lägga om produktionen.

I onsdags demonstrerade norska livsmedelsproducenter mot sockerskatten utanför Stortinget.

Och när Norges finansminister Siv Jensen på måndagen lade fram regeringens budgetförslag för 2019 finns där en sänkning av sockerskatten på choklad och sockervaror. Momsen på läsk och mineralvatten vill regeringen dock inte ändra på.

Enligt NRK kommer norska regeringen nu att tillsätta en utredning för att se hur sockerskatten ska förändras.