Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Nu hyllas det rosa guldet

Den 18 juli är det åter dags för Strömstads stora räkfest, ett anrikt arrangemang som sträcker sig decennier tillbaka i tiden.

Ett digert program väntar som vanligt besökarna vid årets upplaga av Räkans Dag. Det anrika evenemanget inleds traditionsenligt med räkfrukost på Plagen, där hungriga frukostgäster för en guldtia får smaka både räkor och smörgås.

– Det brukar vara en väldigt uppskattad start på dagen och ett arrangemang som tutar och går av sig själv, säger Conny Andersson, ordförande i Strömstads Köpmannaförening.

Frukosten brukar locka i snitt omkring 600 personer och Bengt Johansson, ordförande i Svenska Räkakademien, uppger att det brukar gå åt mellan 45 och 60 kilo räkor.

– Och jag hoppas självklart att det blir Strömstadsräkor som serveras, men det ska nog inte vara några problem att ta av några backar. Mitt i den här debatten om räkor så tror jag kanske att Räkans Dag är ännu viktigare än vanligt.

För den fingerfärdige bjuder också programmet på sedvanlig uppvisning i räkskalning då SM avgörs på kvällen, först i två kvalheat och därefter en final. SM i räkskalning brukar locka mycket folk, både åskådare och ivrigt påhejade deltagare, och i år blir inget undantag tror Bengt Johansson.

– Jag upplever nästan att det är lite mer intresse i år än vanligt. Innan SM avgörs blir det också en kamp politiker emellan i Politikerskalet samt olika föreningar som möts i Föreningsskalet.

För andra året i rad blir Räkans Dag startskottet för den veckolånga festivalen Hamnskôj. Bland aktiviteterna under räkfesten kan nämnas talangjakten Strömstadsstjärnan, men också gummibåtsracet som nu har några år på nacken.

– Racet är en riktig folkfest. Då är hamnen fullsmockad med folk och det segrande laget vinner 10 000 kronor, berättar Calle Bergström som arrangerar Hamnskôj tillsammans med Michael Skärström.

Resten av festivalveckan är späckad med aktiviteter och förutom en större artist varje kväll, kännetecknas också varje dag av ett visst tema.

– Måndagen blir en stark dag bokstavligt talat med besök av en av tv:s gladiatorer som barnen kan utmana. Senare under dagen väntar också styrketävling på scenen, berättar Calle Bergström.

Dansbandsdag och familjedag är ytterligare teman som står på agendan, och bland veckans artister märks bland andra Thomas Stenström, Andreas Weise och Scotts.