Nu säljs flyktbilen från Norrmalmstorgsdramat

Norrmalmstorgsdramat är ett av landets mest kända kriminalfall. Ett bankrån i Stockholm urartade till ett flera dagar långt gisslandrama. Rånaren Jan-Erik Olsson ställde flera krav för att släppa gisslan, bland annat att han fick sällskap av Clark Olofsson och en fulltankad snabb bil. Bilen som blev utvald var en Ford Mustang och den säljs nu på auktion.

ANNONS

Ett av de mest omtalade fallen i svensk kriminalhistoria är Norrmalmstorgsdramat 1973 som pågick i flera dagar. En maskerad och k-pistbeväpnad man går in på Kreditbanken vid Norrmalmstorg i Stockholm och hotar folk. Han avlossar skott i banklokalen och säger åt alla att lägga sin ner på golvet, på engelska. Rånaren, som visar sig heta Jan-Erik Olsson, tar fyra personer ur personalen som gisslan.

Han ställer flera krav, bland annat att den fängslade brottslingen Clark Olofsson ska komma till banken och sedan lämna banklokalen med honom, att få tre miljoner kronor i svensk och utländsk valuta. Dessutom vill han ha två pistoler och en fulltankad snabb bil.

ANNONS

Regeringen tillmötesgår rånaren på ett par krav: att Clark Olofsson kommer till banken och en fulltankad Ford Mustang 4.9 V8 av -71 års modell med 183 hästkrafter ställs utanför banken. För att få fri lejd kräver polisen att gisslan släpps, så blir inte fallet, i stället lyckas man låsa in alla i bankens valv. Efter flera dagar av misslyckade förhandlingar används tårgas för att få slut på dramat och gisslan fri.

Den gamla bilen säljs på auktion

Den välkända och historiska flyktbilen, som 1973 ägdes av en polis, blev aldrig använd till någon flykt, men den finns fortfarande kvar och kan inom kort köpas på Bilweb Auctions.

En tidigare ägare, som inte kände till att bilen varit inblandad i rånet, började bygga om bilen för dragracing. Bland annat tog han bort inredningen, hjulhuset bak breddades och en störtbåge monterades. När ägaren fick veta bilens historia avbröt han bygget.

Den nuvarande ägaren har haft Mustangen i sin ägo sedan 2019 och planerade att återställa den till originalutförande. Så blev det inte, utan någon annan får den möjligheten. Den gamla bilen säljs nu på auktion i veckan.

Det är dock ingen bil man kan glida runt med på vägarna, då den är i stort renoveringsbehov. Bland annat saknas motor och växellåda, men för den händige följer en donatorbil med på köpet.

ANNONS

Bilen har gått 46 600 kilometer har fortfarande en del originaldelar kvar, som stolarna i svart galon och dörrsidor i bra skick, även mittkonsolen är i original.

Med det sagt lär bilen behöva en hel del kärlek från den nya ägaren och en stor plånbok för att bli tipp topp igen. Bilen är värderad till mellan 200 000 och 250 000 kronor i nuvarande skick. På frågan varför den värderas så pass högt svarar Mathias Björkman, marknadschef på Bilweb Auctions så här:

– Historien bakom, proveniensen på bilen, alla skriverierna om bilen med bilder på plats vid en så stor och unik händelse som Norrmalmstorgsdramat och sedan självklart värdet på bilen när den är färdigrenoverad med denna bakgrund. Det är en framtida museumbil.

När bilen var ny 1971 kostade den runt 34 000 kronor. En sprillans ny Ford Mustang kostar mellan 500 000 och 650 000 kronor i dag.

Clark Olofsson ska med på en åktur

Nuvarande ägaren tog kontakt med Clark Olofsson när han köpte bilen för att få lite historia om den. Vid det samtalet lovade ägaren att Clark skulle få åka med på en tur när bilen blev klar. Det löftet får den nya ägaren nu ta över.

Clark Olofsson är en fri man sedan 2018 efter flera brott och fängelsestraff. Jan-Erik Olsson har fyllt 80 år och ska ha efter avtjänat straff ha gett sig in i bilbranschen.

ANNONS
ANNONS