Ny tiger välkomnades på Nordens Ark

Likt en sista lucka i julkalendern öppnade Nordens Ark luckan för den nya tigerhonan som nyss flyttat in. Hon hölls sig visserligen borta vid premiären men förhoppningen är att hon kommer fatta tycke för parkens tigerhane.

ANNONS
|

I en månad har Nordens Arks nya tigerhona fått bo ensam och isolerad i en egen inhägnad. Efter en lång resa från Banham i England har hon fått gå i karantän i 30 dagar och man ville låta henne acklimatisera sig innan djurparkens besökare fick komma och kolla.

Men nu, på julaftonsmorgon, öppnades luckan till ett nytt offentligt hägn där hon kan hälsa på besökare.

Möjligheten att visa upp sig verkar dock inte intressera henne så mycket. När GP pratar med Alfred Lindskog, förman djurvården på Nordens Ark, fyra timmar efter att honan fått möjligheten att utforska sitt nya hägn har hon fortfarande inte setts till.

ANNONS

– Vi hade en fotograf som satt i nästan två timmar och väntade men hon kom inte ut. Vi får se, men det blir kanske ikväll eller inatt som hon kommer ut, säger Alfred Lindskog.

– Hon har varit väldigt blyg och försiktig än så länge, men hon är ju i övre tonåren om man jämför med människoålder så hon kan nog bli mer bekväm sen, säger han.

Ryssland stoppar arbete med att bevara arten

Amurtigern, även känd som sibirisk tiger, är stark hotad och bara runt 500 tigrar lever vilt. De lever framför allt i Ryssland och hotas av både tjuvjakt för dess skinn och ben och av att människan tränger undan dem.

Under de senaste åren har man dock sett en viss ökning i antalet vilda tigrar. Det vore en ljusglimt i annars ganska dystra besked då Ryssland dragit ner på satsningar för att skydda djur så som Amurtigern.

– Nordens Ark har haft många samarbeten i Ryssland men inga av dem är möjliga just nu, vi får ingen kontakt och inga svar, säger Alfred Lindskog.

Tidigare i år klassade Ryssland Världsnaturfonden som en "oönskad organisation" de portades från landet.

– Det vi kan göra är att jobba med de individer vi har så att man har en sund backup population i våra djurparker, säger Alfred Lindskog.

ANNONS

Hoppas på tigerungar

Tigrar lever ensamma i det vilda och för det mesta kommer tigerhonan att få vara själv även här på Nordens Ark. Förhoppningen är dock att hon och deras unge tigerhanne ska fatta tycke för varandra och producera några kullar av tigerungar.

Alfred Lindskog (höger) har varit med och välkomnat den nya, blyga tigern.
Alfred Lindskog (höger) har varit med och välkomnat den nya, blyga tigern. Bild: Jenny Magnusson

– Vi hoppas att de kan träffas under våren men det betyder ju inte att det kommer leda till någonting, säger Alfred Lindskog.

Oavsett när honan väljer att komma ut och visa upp sig i sitt nya hägn så kände det som en fin julklapp för dem som får jobba med henne.

– Det är en stor grej att få en ny tigerhona och förhoppningsvis kommer hon vara här med oss i många år framöver, Alfred Lindskog.

LÄS MER:Nu har Nordens Arks visenter landat i Azerbajdzjan

LÄS MER:Gräshoppeprojektet lyckat - två års väntan över

LÄS MER:Kronprinsessan Victoria invigde Nordens Arks nya satsning

ANNONS