Anders Hjort af Ornäs och hans fru Ngoc, Kviströms gästgiveri, Munkedal
Anders Hjort af Ornäs och hans fru Ngoc, Kviströms gästgiveri, Munkedal Bild: Philippe Boström

Nyöppning närmar sig för Kviströms gästgiveri

Det anrika Kviströms Gästgiveri i Munkedal kommer snart slå upp dörrarna för gäster och fikasugna besökare. Anders Hjort af Ornäs och hans fru Ngoc har ägnat våren och sommaren till att renovera utrymmena för att skapa en autentisk sekelskiftesmiljö i ett hus där historiens vingslag känns i luften.

ANNONS
|

Under året har Kviströms Gästgiveri i Munkedal genomgått en omfattande renovering och till hösten hoppas ägarna att huset skall vara klart att börja användas.

– Vi håller på att renovera de sista detaljerna och beräknar att öppna gästgiveriet någon gång i höst, säger Anders som tillsammans med frun Ngoc Hjort af Ornäs köpte huset år 2018. Paret har sedan dess renoverat huset in- och utvändigt enligt konstens alla regler och på ett byggnadsantikvariskt sätt.

Det utvändiga arbetet blev klart förra året och i år har paret arbetat med att återskapa sekelskiftets tidsanda inne i byggnaden.

ANNONS

– Husets olika rum återspeglar tidsandan som fanns under den första hälften av 1900-talet, säger Anders af Ornäs.

Han berättar att en del av den nuvarande byggnaden uppfördes 1902. Dessutom finns en tillbyggnad som gjordes 1937.

Enligt hembygdsföreningen i Munkedal är det ovisst hur gammal resten av byggnaden är men flera av stockarna ska vara från slutet av 1600-talet, berättar Anders af Ornäs.

– Enligt en byggnadsantikvarie expert från Bohusläns museum är stockarna bilade och det gjorde man fram till början av 1800-talet, berättar han.

Under hösten kommer gästgiveriet att slå upp dörrarna för allmänheten. Ett kafé kommer även öppnas i husets nedervåning och på övervåningen kommer man att kunna hyra rum.

Värdshus med rötter tillbaka till 1600-talet

Under byggnadens 400 år långa historia har husets bytt ägare flera gånger. Värdshusverksamheten började redan 1685 och en av husets första gästgivare var dansken Söffren Matsson från Marstrand som dog 1691.

Kviströms gästgivargård låg strategiskt beläget på bron över Örekilsälven, mitt emellan Svinesund och Göteborg. Längs med vägen fanns det flera gästgiverier på lagom avstånd, de närmsta var Svarteborg, Åboland och Herrestad.

Gästgiveriverksamheten i Sverige kom till stånd 1649. Innan gästgiverilagen trädde i kraft hade de svenska bönderna skyldighet att ge mat och husrum samt skjuts åt personer som reste i kronans tjänst och som passerade deras gård. Då missbrukades förmåner friskt och bönderna blev ofta våldgästade och bokstavligen ätna ur huset.

ANNONS

Vid gästgiveriet kunde inte bara den som var på resande fot få mat och husrum utan där blev även hästen utfodrad och vattnad.

En av gästgiveriets mest kända gäster var den brittiska författarinnan Mary Wollstoncraft som tog in på Kviströms år 1795. Hon hade kommit till Bohuskusten i jakt efter ett försvunnet fartyg som bar på en dyrbar last med silver och som hennes älskare Gilbert Imlay hade ekonomiska intressen i. I sin reseskildring beskriver hon ett naturskönt landskap med fattiga människor som knappt hade mat att äta för dagen.

Kviströms gård och gästgiveri

1500 Härjar digerdöden och gården skänks till Dragsmarks kloster

1658 Blir Bohusläns svenskt och gården tillfaller svenska kronan

1664 Byggs det första gästgiverihuset

1668 Tar riksrådet Harald Stake över gården

1685 Byggs det andra gästgiveri huset som även används som häradsrätt

1737 Byggs tingsrättshuset på Kviströms gård

1788 Drabbar svenska och dansk-norska styrkor samman vid slaget om Kvistrum.

1785 Besöker den brittiska författarinnan Mary Wollstoncraft gästgiveriet

1917 Rivs tingshuset

Ägare av Kviströms Gästgiveri

1686 sköts gästgiveriet av dansken Söffren Matsson från Marstrand

1690 tar Eskil Persson-Falk över gästgiveriet

1719 tas gästgiveriet över av Magnus Wallengren

1741 tar Rasmus Kihlström över gästgiveriet

1770 tar Jacob Landberg, Maria Elisabeth Hedelius och Johan Bäckvall över gästgiveriet

1880 tar Julia Andersson över gästgiveriet (”Julia på Kviström”). Familjen har gästgiveriet i tre generationer

1977 tar Hans Andersson över gästgivargården

2001 köps gården av Mats Persson

2018 köps huset av Anders och Ngoc Hjort af Ornäs som renoverar gästgiveriet

ANNONS