Helene och Ola Olsson passar barnbarnen Ida och Oskar Stalefors. Paret har undersökt möjligheten att ställa upp och vabba för sina barn. – Det känns bra att kunna hjälpa till, när vi har kan. Men än har det inte varit aktuellt.
Helene och Ola Olsson passar barnbarnen Ida och Oskar Stalefors. Paret har undersökt möjligheten att ställa upp och vabba för sina barn. – Det känns bra att kunna hjälpa till, när vi har kan. Men än har det inte varit aktuellt.

Nytt rekord väntas för vabruari

Förkylningstider och kräksjuka är vabruari – då flest är hemma för vård av sjukt barn.

ANNONS
|

I år förutspår Försäkringskassan ett nytt rekord. Men för att kunna vabba behöver man inte vara förälder.

På öppna förskolan i Uddevalla har man precis avslutat en sångstund. Att det är sjukdomstider märks, i dag har bara hälften av alla barn och föräldrar som brukar besöka verksamheten dykt upp.

– Vi brukar se en nedgång efter långa lov, när skola och jobb börjar igen kommer förkylningar och magsjuka. Själv har jag vabbat mycket i mina dagar, även om vi försökt dela upp det hemma. Det kan vara svårt kombinera med jobb, men det blir lättare när de passerat förskoleåldern säger Lotta Ahl, förskolelärare.

ANNONS

Under tolv år

Tillfällig föräldrapenning för vård av sjukt barn (vab) betalas ut för barn under tolv år. Utbetalningen sker oftast månaden efter så förra årets toppnotering i mars, på drygt 627 000 utbetalade dagar, betyder att flest vabbade i februari. Som jämförelse betalade man ett halvår senare, i augusti 2012, ut drygt 224 000 dagar. Nu tror man på nytt vabruari-rekord.

– Vi har sett under flera år att det ökar under februari. Så utifrån vår erfarenhet kommer säkerligen resultatet från 2012 slås, säger Eva Marie Wulff, presskontakt på Försäkringskassan i Västra Götaland.

De tipsar nu föräldrar att planera inför februari så att föräldraskapet kan kombineras med arbetslivet.

– Pratar om det, vem kan vara hemma när och kanske finns det mor- eller farföräldrar, vänner som kan ställa upp. Så länge man avstår från arbete, kan vem som helst vabba, säger Eva Marie Wulff.

Det är en möjlighet som Helene och Ola Olsson har undersökt. För dagen passar de barnbarnen Ida och Oskar Stalefors, som ska börja dagis till hösten.

Förmån

– Vi har kollar hur det fungerar, om vi skulle vabba. Än så länge har det inte varit aktuellt, men det känns bra att kunna ställa upp när vi har möjligheten, säger Helene Olsson.

ANNONS

– Vi båda jobbar 80 procent, så vi är lediga en dag i veckan. Flera vi känner vabbar för sina barnbarn. Det är verkligen en förmån, man får lära känna barnen bättre. Guld värt, säger Ola Olsson.

Men fortfarande är det vanligare att föräldrarna stannar hemma.

– Det händer att mor- och farföräldrar hjälper till, men av det vi ser är det inte jättevanligt. Kanske beror det på att man inte känner till den möjligheten, menar Eva Marie Wulff.

För Petra och Tomas Apelman är det inte ett alternativ. Paret bor i Malmö och föräldrarna finns i Uddevalla.

Vinterkräksjukan

– Det är långa avstånd så vi får lösa det själva. Hittills har vi vabbat vid några tillfällen, som när Tomas varit sjuk - då har jag kunnat vara hemma och ta hand om vår son, säger Petra Apelman

Hittills har lille Yngve, 11 månader, drabbats av vinterkräksjukan två gånger. Eftersom båda just nu är föräldralediga har de klarat sig utan några större vabbproblem. Hur det ska bli när båda jobbar, har de diskuterat.

Dela upp

– Vi ska dela upp det, så gott det går efter jobbsituationen. Att man kan vabba är fantastiskt, säger Tomas Apelman.

ANNONS