Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/27

Äldrehemmet som blev turistparadis

För 20 år sedan träffades Mia och Hans på besök i Stockholm. De blev tvärförälskade och planerade för en trea i förorten. Det blev 31 rum och fem byggnader på Orust istället.

Det är klart att man undrar vad bonden Anders Falk från Halland, som donerade Tofta till ändamål för fattiga hade sagt om det.

Han åkte till Bohuslän för att tjäna pengar på 1700-talet. Det gjorde han framgångsrikt inom salteri- och trankokerirörelsen på Orust. 1795 hade han avancerat till platschef på trankokeriet Båtevik i Hälleviksstrand. 1806 blev han bokhållare på ett salteri i Mollösund och sägs också ha bedrivit transporter från fisksalteriet på Orust till Göteborg.

Men sillperioden tog slut och därmed sillfisket på bohuskusten. Många blev fattiga, men inte Falk till vilken pengarna strömmade in också från salteriet, som ju kunde salta ner även andra fiskarter än sill.

För pengarna köpte han bland annat en hel del mark på Orust och då också Tofta dit han själv flyttade 1828. Anders Falk hade rykte om sig att vara snäll, noggrann, sparsam och att måna om yrkesfiskarna på Stocken.

 

 

Hans stora bostadshus (huvudbyggnad på Tofta Gård än i dag) byggdes redan 1777 och är en stor byggnad på den rejäla bondgården. Den ligger fortfarande där i grönskan bakom Stockens tätort ganska nära havet och andas sekler av historia. Långt in i vår tid har Anders Falks egendom dessutom spelat roll för invånarna runt omkring.

Själv avled han i juli 1853, efter att han skrivit ner ett noggrant testamente om hur hans kvarlåtenskap skulle användas. Bland annat hade Mollösunds församling fått pengar till ett skolhus. Till Morlanda församling donerade han pengar till en fattigförsörjningsanstalt, samt hela frälsehemmanet Tofta, halva kronoskattehemmanet Svanvik och 3/16-delar av Tönsäng. Den Falkiska donationen bildades och skulle förvaltas av kyrkoherden i Morlanda församling som ordförande som i sin tur skulle utse fyra "välkända bönder" till ledamöter i direktionen.

Med en ungefär likadan direktion styrs donationen än idag.

Under åren 1921 - 57 användes gården som först fattighus och senare ålderdomshem i dåvarande Morlanda kommun och ännu senare som vandrarhem. I modern tid, 147 år efter det att Anders Falk lämnat jordelivet, träffades Mia Laurell och Hans Johansson av en tillfällighet i Stockholm.

Han var kapten inom försvaret och hon är IT-tekniker. Både är i dag eftertraktade yrkeskompetenser. Men för att fortsätta tillsammans letade de efter ett gemensamt projekt. För drygt 16 år sedan tecknade de ett tjugosexårigt hyreskontrakt för Tofta Gård, med styrelsen för Falkiska donationen.

– Vi startade om i livet och siktade in oss på en trerummare i staden. Men det blev 31 rum i olika storlekar, fem byggnader att underhålla inomhus, flera kök för matlagning och konferenssalar, säger Hans Johansson och plirar med ögonen.

Läs mer om slott och herrgårdar:

President Bush glömde vinpavorna på slottet

Baldersnäs herrgård ska sälja Dalsland

Här kan du sova i bokhållarens rum

Den engelska stilen har präglat slottet

Hantverkare arbetar för fullt i anläggningen, när vi besöker den. Våren kommer närmare och därmed arrangemangen som gjort Tofta Gård känd. Det gäller att vara färdig inför säsongstarten vid påsk. Havet glittrar på avstånd, luften känns lite som vår trots att det borde vara högvinter, så här mitt i januari. Inte desto mindre har bokningarna för våren och sommaren har redan börjat droppa in. Här ute har evenemang och internationella gäster avlöst varandra genom åren. Men riktigt som förr är det inte längre, berättar Mia Laurell.

– Luften gick ur konferensmarknaden för flera år sedan. Det drog med sig ett antal sådana här anläggningar i omgivningarna. Men vi försöker kompensera bortfallet med fler bröllop, trubadurkvällar och sällskap som arrangerar sina träffar här just för att den vackra bohuslänska miljön och den gamla byggnadskulturen.

Rummen i Tofta Gård påminner om 1800-tal och det är just detta som är en del av affärsidén.