Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Avgående kommunalrådet Kerstin Gadde (S) tror att kommunalskatten kan komma att sänkas på Orust.

Öppnar för skattesänkning efter plusresultat

Det ekonomiska läget för Orust kommun har förbättrats. Den senaste prognosen som tagits fram pekar på ett plusresultat på 41, 4 miljoner. Nu höjs röster för att det är dags att sänka skatten.

– Det mesta ser bra ut och jag utesluter inte att det kan bli en skattesänkning på Orust de närmaste åren. De senaste fyra åren har kommunens låneskuld minskat en hel del och det ekonomiska läget är betydligt bättre jämfört med tidigare, säger avgående kommunalrådet Kerstin Gadde (S).

Anders Arnell (M) som har företrätt ett parti i opposition den senaste mandatperioden, tycker också att det är glädjande att resultatet pekar åt rätt håll.

– Därför tycker jag det är dags att sänka skatten med 50 öre redan nästa år.

Varit tufft

De senaste åren har det varit tufft ekonomiskt för Orust kommun. 2014 och 2017 höjdes kommunalskatten med 1, 40 skattekronor. Men nu ser det ljusare ut. Delårsrapporten som sträcker sig fram till 31 augusti i år pekar på ett plusresultat för 2018 på 41, 4 miljoner vilket är 7, 8 miljoner bättre än budgeterat.

Som Bohusläningen tidigare berättat finns de största avvikelserna jämfört med budget inom sektor omsorg som beräknas dra över sin budgetram med 14, 7 miljoner. Där har sparpaket införts.

– Det finns några förklaringar, säger Kerstin Gadde, och förtydligar:

– Vi har höga kostnader för konsulter inom individ och familjeomsorgen. Det är allt svårare att få tag i kompetens personal inom det här området. Dessutom har vi ett antal kostsamma placeringar.

Ser bättre ut

Betydligt bättre ser det ut för sektor samhällsutveckling som gör ett plusresultat på 22, 5 miljoner.

– En viktig förklaring till plusresultatet är att vi sålt mark i Tuvesvik. Den fina sommaren innebär också att vi fått in en hel del pengar från våra hamnar, säger Kerstin Gadde.

Under 2018 kommer investeringarna att uppgå till 88, 1 miljoner vilket är betydligt lägre än budgeterat. Det innebär i sin tur att kommunens låneskuld minskat ytterligare.

Kerstin Gadde vill också nämna att det nya styrsystemet som införts i kommunen är ytterligare en faktor som påverkat kommunens resultat på positivt sätt.