Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Över 15 personer räddade förrymd ko ur lera

Räddningstjänsten på Orust fick under fredagskvällen ett larm om en ko som höll på att sjunka ner i en gammal bäck i Henån. När larmet kom vid halv sju var det nästan bara huvudet på kon som fortfarande var över ytan.
–Vi fick skyffla med spadar och 15 personer fick dra i repen, säger räddningschef i beredskap Mats Gustavsson.

Räddningstjänsten var snabbt på plats efter larmet och fick samla ihop sig för att se över situationen.

– Vi kom på plats här ganska nyss och ska ha ett möte för att se hur vi ska göra detta, säger Mats Gustavsson, räddningschef i beredskap vid sjutiden.

Efter mötet kunde räddningsarbetet sätta igång. Vid halv åtta hade räddningstjänsten börjat sätta band under kon.

– Vi ska försöka börja få upp kon nu. Den är fortfarande ganska lugn så vi får se hur det går. Det är gyttjebildning här och nu är det bara huvudet och en bit av ryggen som syns, säger Mats Gustavsson.

Efter ungefär en halvtimme gav räddningsarbetet det resultat man hoppats på och kon kom upp. Därefter kunde den springa hem och återförenas med sin kalv.

– Den var på vift hemifrån och hade då gått ner sig här i bäcken som bara är lera nu. Men vi fick skyffla med spadar för att få undan leran och sedan var vi 15 personer som drog i repen med, men det gick, säger Mats Gustavsson och fortsätter:

– Hon var jättelugn när hon låg ner men så fort hon kom upp drog hon i väg. Vi hade satt en grimma på henne så det var tre gubbar som höll i och i princip flög med när hon började springa. Men hon mådde bra i alla fall.