Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

20-årig man frikänns från våldtäkt

En man i 20-årsåldern har stått åtalad i Uddevalla tingsrätt misstänkt för våldtäkt efter en fest på Orust. Nu frias mannen i brist på stödjande bevis.

Händelsen utspelade sig på en fest på Orust hösten 2017. Mannen och kvinnan ska under kvällen ha bekantat sig med varandra. De bägge ska ha börjat med att "hångla" vid ett tillfälle när de var ensamma, vilket båda i förhör har uppgett som frivilligt. En stund ska de återigen ha träffat avsides från de andra festdeltagarna.

Vad som hände därefter går uppfattningarna isär om. Enligt mannen ska kvinnan frivilligt ha gett honom oralsex medan kvinnan menar att hon inte ville detta alls och att mannen ska ha tryckt ner henne på knä och mot sitt kön.

Enligt kvinnan ska mannen sedan ha tagit av henne byxorna och fullbordat en våldtäkt. Under tiden ska han ha hållit fast henne och inte slutat trots att hon uppmanat till detta. I tingsrätten ska hon dock sagt att hon inte minns om mannen höll fast henne.

Visst stöd från vittnen

Mannen har i sina förhör uppgett att de ska ha försökt ha samlag men misslyckats.

Enligt tingsrätten är kvinnan berättelse förhållandevis detaljerad och relativt klara men att hon uttryckt otydligheter kring när hon deltagit frivilligt och när hon inte har gjort det.

Personer från från festen som hörts i rättegången har gett ett visst stöd till kvinnans berättelse men inte fullständigt då ingen bevittnade händelsen när den skedde.

Tingsrätten bedömer därför att bevisningen inte är tillräcklig och att mannen ska frikännas från anklagelserna.