Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

25-åriga Johan dog av huvudskadorna – nu berättar mamman om sorgen

25-årige Johan Wald Lindskog dog efter att ha skallats på en fest på Tjörn i mitten av november. Nu berättar Johans mamma Gudrun om förlusten av sin älskade son.
– Läkaren förklarade rakt på sak att Johan var hjärndöd. Det var svårt att ta in att det inte fanns något att göra. Han hade ju bara fått en skallning, säger hon till GT.

Lite mer än en månad har passerat sedan Johan Wald Lindskog, 25, skallades under en fest i Rönnäng på Tjörn. Johan ådrog sig allvarliga skador när hans huvud slog i asfalten och avled senare på sjukhus.

Nu berättar hans mamma Gudrun Lindskog för GT om Johans död och dagarna som följde den den ödesdigra lördagen.

En av Johans närmsta vänner följde med i ambulansen och höll honom i handen. Det var också vänner till Johan som ringde mamma Gudrun och berättade vad som hänt och bad henne komma till sjukhuset. Hon trodde inledningsvis att skadan inte var så allvarlig, men när hon kom till Sahlgrenska fick hon mardrömsbeskedet av Johans läkare.

– Han förklarade rakt på sak att Johan var hjärndöd. Det var svårt att ta in att det inte fanns något att göra. Han hade ju bara fått en skallning. Johan hade knappt ett sår i ansiktet, bara en pytteliten fläskläpp. Det var hjärnan som tagit skada av skallningen och fallet i backen. Det är så meningslöst, säger hon till GT.

LÄS MER: Johan Wald Lindskog, 25, dog – skallades på fest på Tjörn

Populär person

Gudrun Lindskog berättar att Johan var social och omtyckt. Efter att hon skrivit om händelsen i ett Facebook-inlägg besökte ett sextiotal personer hans sjukhusbädd när han låg för döden.

– Jag ville att alla skulle få möjlighet att få ett avsked medan hans hjärta fortfarande slog, även om han inte var där. Johan var inte bara min. Jag delade honom med massor av vänner, förklarar hon och beskriver sonen som oerhört social, och hur han träffade nya kompisar överallt redan när han var liten, säger Gudrun Lindskog till GT.

Torsdagen den 19 december hölls Johans begravning i Röra kyrka på Orust. Bland annat framförde en vän till Johan låten "The dreamer" av The Tallest Man on Earth. Efteråt följde en minnesstund, i Henån IF:s gula lokaler, som Johans vänner varit med och planerat.

– Så sent som i somras hade Johan reflekterat över hur han hade velat ha sin begravning, i samband med att en väns mamma gått bort. Han ville ha en glad begravning, och så blev det. Vi skrattade och pratade minnen. Vi hade ett bildspel på väggen, juldekorationer, färger, säger Gudrun Lindskog till GT.

Misstänkt var bekant

Utredningen av Johans död pågår fortfarande. Den misstänkta gärningsmannen, som ska vara en bekant till Johan, greps misstänkt för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Efter häktningsförhandlingen vid Uddevalla tingsrätt släpptes den misstänkte gärningsmannen på fri fot. Brottsrubriceringen ändrades även till misshandel av normalgraden samt vållande till annans död, vilket mannen är fortsatt misstänkt för.

På Facebook delar Johans mamma Gudrun med sig av några tänkvärda rader:

"Låt inte stolthet, bitterhet, småtjafs och annat skit förstöra relationer med personer ni älskar. Om en sekund kan ni ha förlorat möjligheten att reda ut det. Ja jag vet, det är sånt alla säger. Men om det får åtminstone en person att göra något åt det eller tänka sig för så har jag ändå lyckats."