Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sjöräddningen på Käringön ryckte ut för att hjälpa paddlande ungdomar som hamnat i vattnet.

33 ungdomar i kajakdrama

Ett flertal ungdomar hamnade i sjönöd på måndagseftermiddagen. Flera personer hamnade i vattnet under en kajakpaddling och enligt uppgift ska minst en ha körts till sjukhus. – De var naturligtvis chockade och frusna, säger sjöräddningssällskapets Niklas Jendeby.

Vid 13:30-tiden på måndagen får Sjöräddningen ett larm om att ett flertal ungdomar befinner sig i sjönöd. Det är ett 33 ungdomar som deltar i ett av svenska kyrkans konfirmationsläger som varit ute och paddlat och i sundet mellan Råön och Lavö, norr om Stocken ska flera av kajakpaddlarna har hamnat i vattnet på grund av vädret. Enligt uppgifter från personert på plats var det upp emot 15 sekundmeter i området.

– Vi fick larmet vid 13.30-tiden och fick fort information om att det var många människor inblandade, säger Niklas Jendeby, kommunikationsledare vid sjöräddningssällskapet.

Sjöräddningen ryckte ut med båt och helikopter och även Kustbevakningen bistod. Redan efter sex minuter efter larm var första enheten på plats och kunde få upp personer ur vattnet. Några tog sig upp på klipporna på egen hand medan andra fick hjälp ur vattnet av räddningspersonal.

– När vår personal kommer fram beskriver de ett virrvarr av ungdomar i vattnet. De fick metodiskt plocka upp alla ur vattnet. Vi hade med oss två öppna enheter och en täckt båt. De fick föras över till den täckta båten och skyddas från vädret, säger Jendeby.

Cirka en timme efter larmet meddelades att samtliga paddlare var omhändertagna. Enligt uppgift till Bohusläningen ska minst en person ha varit nedkyld och transporterats till sjukhus med ambulans. Det dementeras dock av SOS alarm som berättar att ingen blev avförd med ambulans.

Ungdomarna samlades efter räddningen i en lokal vid hamnen i väntan på en buss.

– De var naturligtvis chockade och frusna, säger Jendeby.

Sjöräddningen fortsatte efter livräddningen att samla in de tomma kajakerna som drev runt i området.

När Bohusläningen vid 18-tiden på måndagen når Egil Midtbö, präst vid Svenska kyrkan på Orust och ansvarig för konfirmanderna, berättar han att ungdomarna hanterat situationen med bravur.

– Det blev ingen panik. Det är en väldigt mogen grupp och de höll sig lugna. Vi fick ju också hjälp väldigt snabbt, säger han och fortsätter:

– Vi är på ett läger och pratar kontinuerligt tillsammans. Vi ska prata ikväll och i morgon. Det är viktigt att prata om det här.

Midtbö berättar att det var hans beslut att ta med ungdomarna på kajakpaddling. Han trodde på förhand att väderförhållandena skulle vara säkra.

– Det är lätt att vara efterklok men det var inte tryggt på vattnet. Som jag känner nu kommer jag inte att planera en sådan här tur nästa år. Det är bara att beklaga att det blev så här. Jag är väldigt glad att alla är i säkerhet, säger han.