Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Akuta åtgärder krävs för att rädda båtplatser i Henåns hamn. Bild: Cia Karlsson
Akuta åtgärder krävs för att rädda båtplatser i Henåns hamn. Bild: Cia Karlsson

Akuta åtgärder krävs för att rädda båtplatser i Henåns hamn

Akuta åtgärder krävs för att skydda och bevara hamnområdet längs piren och östra hamnområdet i Henån. Nu satsas 14, 1 miljoner för att bygga om den så kallade piren. Nästa steg blir att fixa till Östra kajen och vidta åtgärder för att säkra centrala Henån från framtida översvämningar.

– Läget är akut, säger Catharina Bråkenhielm (S), kommunalråd i Orust kommun.

Frågan var uppe till diskussion när de ledande politikerna träffades i kommunstyrelsens arbetsutskott. Det beslut som togs innebär att 14, 1 miljoner ska satsas för att bygga om den 45 år gamla piren. Det är kommunstyrelsen som tar beslutet att genomföra satsningen.

– Nuvarande bryggkonstruktion längs piren är i mycket dåligt skick och utdömda, säger Andreas Sjögren, ansvarig för hamnarna i Orust kommun. Om inget görs kommer inte båtplatserna längs kanalen inte att finnas kvar speciellt länge till.

Arbetet med att bygga om piren inleds under hösten under förutsättningen att kommunstyrelsen ger klartecken för satsningen.

– Enligt nuvarande tidsplan ska åtgärderna ha genomförts innan nästa båtsäsong, säger Andreas Sjögren.

Men det är inte den enda åtgärd som krävs för att få ordning i området. Enligt Nina Hansson, mark och exploateringschef, ska det göras en ny projektering längs det östra hamnområdet för att ta fram en lösning till en lägre kostnad jämfört med ett tidigare förslag. Det handlar om att skydda parkeringar, byggnader och väg 160 mot framtida översvämningar.