Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Christine Olsson  Bild: CHRISTINE OLSSON / TT
Foto: Christine Olsson Bild: CHRISTINE OLSSON / TT

Alla kommunanställda får gratis kaffe

2022 kommer alla anställda på Orust kommun få gratis kaffe och te på arbetet. Förslaget klubbades igenom under förra veckans kommunfullmäktige där budgeten spikades.

Sverigedemokraterna var ensamma om att motsätta sig förslaget.

– Vårt argument är att pengarna behövs i kärnverksamheten. Senaste veckan var jag nere på ett LSS-boende i kommunen där budgeten var 20 000 för att de boende skulle kunna få komma ut och hitta på saker. Det räcker in princip för att gå ner och köpa en glass, säger Leif Kinle (SD), ledamot i kommunfullmäktige.

Han understryker att det inte handlar om att Sverigedemokraterna missunnar de kommunanställda gratis kaffe utan att de vill prioritera den extra halva miljonen till annat. Exempelvis en extra socialsekreterartjänst som Kinle säger har efterfrågats av kommunens socialförvaltning.

Catharina Bråkenhielm (S), ordförande i kommunalstyrelsen på Orust, menar att den halva miljonen inte drabbar någon utan är en del av de pengar som kommunen har fått över efter effektivisering av ekonomin.

– En kommunalanställd ska vara likställd med att arbeta på vilket företag som helst. Det är väldigt ovanligt att en anställd ska behöva ta upp plånboken för att betala för sin kopp kaffe, säger hon.

Catharina Bråkenhielm betonar att beslutet inkluderar alla som är anställda av kommunen och inte bara de som arbetar politiskt. Hon säger också att beloppet som går till gratis kaffe kan tyckas stort men delas det ner till alla de anställda på kommunen och sprids över alla årets dagar blir summan betydligt mindre.

Catharina Bråkenhielm (S) Arkivfoto: Erika Olofsson Bild: Erika Olofsson
Catharina Bråkenhielm (S) Arkivfoto: Erika Olofsson Bild: Erika Olofsson

De över 1 500 anställda inom Orust kommun betalar för tillfället 80 kronor i månaden för att få kaffe, något som framöver alltså tas bort. I grannkommunen Tjörn finns fortfarande ett kaffeavdrag för kommunanställda på hundra kronor i månaden. I Stenungsunds kommun finns också avdraget kvar – men kommer att tas bort efter årsskiftet.