Ställ upp hästen så långt bort från domaren som möjligt så han/hon kan se ordentligt. Hästen ska stå med en ”öppen” sida mot domaren, d v s bakbenet på den sidan ska vara längst bak. Uppvisaren står framför hästen.  Har hästen hängande man, ska den ligga på sidan bort från domaren.
Ställ upp hästen så långt bort från domaren som möjligt så han/hon kan se ordentligt. Hästen ska stå med en ”öppen” sida mot domaren, d v s bakbenet på den sidan ska vara längst bak. Uppvisaren står framför hästen. Har hästen hängande man, ska den ligga på sidan bort från domaren.

Avelsbiten vill få unga att visa häst

Sommarpremieringarna är mötesplatser för avelsintresserat hästfolk. Ett 70-tal hästar är anmälda till Henån och drygt 50 till Dingle i helgen. Hästavelsförbundet satsar i år på att få de unga att visa häst.

ANNONS
|

Hästintresset är stort i landet och mängder av barn och ungdomar tävlar. För att få fram bra och samarbetsvilliga hästar, krävs en genomtänkt avel. Avelsresultatet bedöms vid hästpremieringarna runt om i landet och därför är det viktigt att ungdomar får tillfälle att visa egna och andras hästar.

Svenska Hästavelsförbundet har fått pengar från Hästnäringens nationella stiftelse för ungdomssatsningen Avelsbiten. Satsningen pågår i tre år med start i år och en bit i projektet är att uppmuntra visning av häst.

Inskolning

Emma Andersson,15 år, från Myckleby, är uppvuxen i en hästkunnig familj och själv tävlingsryttare. Hon tränar på bilderna med en ettårig fjordhäst som hon ska visa i Henån. Pappa Peter förklarar vad träningen går ut på.

ANNONS

– Målet är att få en lugn och lydig häst som uppför sig och går att visa. Den ska kunna röra sig livligt i skritt, kunna göra halt framför domaren och stå still. Uppvisaren ska springa parallellt med hästens framben och göra en lugn igångsättning i trav och öka successivt.

Avelsdiplom

Den viktigaste visningsdagen är när hästen är tre år, då kan stona få avelsdiplom. Att visa en yngre häst gör man mer för tränings skull och för att det är roligt att få en bedömning.

– Man måste givetvis också ställa lägre krav på den unga hästen, tillägger Peter Andersson.

Det är roligt att se hur Emma arbetar. Hon tar alla chanser att visa ettåringen nya saker. Hon rullar lite på bommen som ligger på marken. Bankar lite på den och kliar uppmuntrande när hästen vågar gå över den. Men hon ställer också krav. När hästen busar får hon en snabb tillsägelse och ett berömkli så snart hon rättar sig. Emma är helt fokuserad på hästen och då förstår den vad hon vill.

– Det är viktigt att ungdomar följer med de äldre och lär sig. Det är bra att läsa böcker om exteriör, gå på premieringar, anteckna vad man själv tycker och jämföra med vad domaren säger. Så småningom lär man sig se vilka egenskaper hos hästen som är bra för det man vill syssla med, säger Peter Andersson.

ANNONS

Är ett treårigt projekt inom Svenska Hästavelsförbundet med start 2010.

Syftar till att få fler ungdomar intresserade av hästavel.

Har utsett en ungdomsrepresentant inom varje rasförening.

Kommer att ordna kurser, studiebesök och andra avelsrelaterade aktiviteter.

En uppmuntran kommer att delas ut vid årets premieringar till alla unga, till och med 25 år, som visar egna eller andras hästar.

ANNONS