Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Strömavbrott på Orust två dagar i rad lämnad hushåll strömlösa. Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Avgrävd kabel orsakade två stora strömavbrott

Över 1700 hushåll stod under fredagsförmiddagen utan ström på Orust. Det var en avgrävd kabel som lämnade hushållen strömlösa enligt Ellevios störningsinformation.

Redan under torsdagen pågick ett större strömavbrott på Orust där drygt 5000 hushåll påverkades. Enligt Ellevio kunde man då snabbt åtgärda felet.

– Jag tror inte det avbrottet pågick i mer än tio minuter för vi kunde leda om strömmen, säger Jesper Liveröd, presschef på Ellevio.

Misstanken var då att någon typ av fågel hade flugit in i en elledning och orsakat avbrottet.

– Men i och med att avbrottet kom tillbaka här under fredagsmorgonen så måste vi utreda vidare. Vi vet ännu inte riktigt vad som orsakat avbrottet, säger han.

Genom att leda om strömmen på fredagsmorgonen lyckades man förhindra att avbrottet blev lika stort som det som skedde under torsdagen. Strax innan klockan 09.00 var 969 hushåll påverkade.

Vid klockan 10.30 hade antalet dock ökat 1708 hushåll och sträckte sig från Svanesund till Rålanda och upp mot Slussen.

– Vi har lyckats ringa in området där avbrottet skett och vi har tekniker på plats som patrullerar den sträckan. Förhoppningsvis kommer vi snart att ha hittat felet, säger Jesper Liveröd.

Strax innan lunchtid meddelade Ellevio att strömmen åter var tillbaka i alla hushåll och att felet visat sig vara en avgrävd kabel.