Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Skolfartyget Prolific vid kaj i Lysekil. Arkivbild från 2009. Bild: Marie Corneliusson
Skolfartyget Prolific vid kaj i Lysekil. Arkivbild från 2009. Bild: Marie Corneliusson

Bättring krävs av stiftelse på Orust

Stiftelsen Navigare Necesse Est, numera Stiftelsen svenska Prolificsällskapet (SPSS), på Orust har inte uppfyllt sitt ändamål under 2018 och 2019. Den slutsatsen drar länsstyrelsen efter en tillsyn av skötseln av stiftelsen.

Syftet med stiftelsen är att främja tillväxt av kultur, näringsliv på västra Orust och verka för att ge ungdomar stimulans och utbildning på gymnasienivå. Under årens lopp har stiftelsen ägt skolfartygen Prolific och Gigi, erbjudit utbildning inom sjöfart och segling och varit involverad i satsningen på det maritima gymnasiet i Ellös, en verksamhet som lagts ner för ett antal år sedan på grund av att för få ungdomar sökte utbildningen.

Orsaken till att granskningen gjordes var att det fanns misstankar om att allt inte gått rätt till. Stiftelsens kapital har minskat varje år sedan 2010, vilket var en av anledningarna till att länsstyrelsen valt att göra en tillsyn för att undersöka om stiftelsen uppfyllt sitt ändamål.

Stiftelsens företrädare har tillbakavisat påståendet att stiftelsen skötts slarvigt. Till länsstyrelsen intygar en revisor att kostnaderna under åren 2014-2018 haft direkt samband med stiftelsens verksamhet.

Till länsstyrelsen har stiftelsen även lämnat en plan över åtgärder för hur stiftelsen åter ska börja uppfylla sitt ändamål. Det handlar bland annat om satsningar på sjöfartsutbildningar, IT och en konst- och teaterskola. Men stiftelsen konstaterar också att åtgärderna är dyra och det fattas pengar i stiftelsen för genomförande.

Nu har länsstyrelsen beslutat avsluta tillsynen. Men i beslutet står det att det kan bli aktuellt att göra ytterligare uppföljningar för att se om de förslagna åtgärderna har genomförts eller inte.