Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Framtiden är oviss för båtbyggargymnasiet i Henån på Orust. Bild: Helena Amundsson

Båtbyggarskola kan komma att läggas ner

Det finns långt framskridna planer på att lägga ner Hantverksprogrammet med inriktning på båtbyggeri och finsnickeri på Orust. En majoritet av politikerna i Utskottet för lärande har ställt sig bakom ett förslag där förutsättningarna för en avveckling ska utredas.

Vid det senaste mötet i Utskottet för lärande var frågan var uppe för behandling. Det beslut som togs av politikerna efter en lång diskussion innebär att förutsättningarna för en avveckling av utbildningsformen Hantverksprogrammet vid Orust gymnasieskola ska utredas.

Det kan innebära att hantverksprogrammet avvecklas i sin helhet höstterminen 2019 eller att de elever som går i årskurs ett och två får slutföra sin utbildning. Eller ha kvar utbildningen i sin nuvarande form.

Avgjordes i votering

Frågan avgjordes genom votering. Veronica Almroth (L), ordförande i Utskottet för lärande, Robert Larsson (M) och Alexander Hutter (S) röstade för att skolan ska avvecklas. Maria Sörkvist (C) och Daniel Petterson (C) röstade för att skolan ska drivas vidare precis som i dag.

– Anledningen till varför vi tagit det här beslutet är att intresset för den här utbildningen är alldeles för lågt, säger Veronica Almroth (L), ordförande i Utskottet för lärande. Till hösten är det bara en elev som sökt den här utbildningen och det innebär att det går totalt åtta elever på skolan.

Dyr utbildning

Enligt Almroth är det också en utbildning som kostar skattebetalarna en hel del.

– Det här handlar om en utbildning med riksintag och då är det inte vi som sätter prislappen på utbildningen. Utan det görs centralt.

I den utredning som tagits fram står det bland annat att avvikelsen mellan de intäkter som skolan får och de verkliga kostnaderna ligger på ungefär 800000 kronor om året.

Planerna på nedläggning har lett till många upprörda känslor. Den 25 april planeras ett möte på skolan. Det är ett antal föräldrar till några av eleverna på skolan som tagit initiativ till mötet.

– Vi vill ha svar på hur politikerna diskuterat innan de tog det här beslutet, säger Anna-Maria Svenningsson från Öckerö som har en son som går på skolan.

Hon fortsätter:

– Det här är en jättebra skola med kunniga lärare där teori och praktik varvas på ett bra sätt. Jag tror det går att få fler sökande till skolan om det satsas mer på marknadsföring än vad det har gjort.