Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bestulen på smycken på äldreboende

En boende på ett äldreboende blev våren 2018 bestulen på ett halsband. Nu avslutas ärendet. Kommunen har inte gjort något fel, enligt Inspektionen för vård och omsorg.

Det var natten mellan den 27 och 28 april förra året som en vårdtagare på ett äldreboende i Orust kommun blev bestulen på ett halsband. Kommunstyrelsen valde då att göra en Lex Sarah-anmälan varpå Inspektionen för vård och omsorg (IVO) inledde en utredning.

Nu bestämmer sig IVO för att avsluta ärendet. Kommunen anses ha fullgjort sin plikt i och med att man kontaktat anhörig och enhetschef, samt gjort en polisanmälan.

På alla boenden finns det tillgång till värdeskåp, enligt Catharina Bråkenhielm, kommunstyrelsens ordförande i Orust kommun.

– Värdeskåpen har den äldre eller dennes anhöriga ansvar för. Det är inget som personalen har tillgång till. Man får själv ansvara för att smycken och värdesaker läggs i värdeskåpet, säger hon och påpekar att hon själv inte var inblandad då anmälan gjordes.

Bråkenhielm anser inte att något behöver förändras när det gäller värdesaker på äldreboenden. Information delges till såväl den boende och dennes anhöriga när man flyttar in på boendet.

– Man har nog gjort det man kan göra, säger hon.