Biblioteket som lånar ut fröer

På biblioteket i Henån kan du inte bara låna en bok, där finns numera även fröer till både träd, grönsaker, frukter och blommor.

ANNONS
|

I ett litet skåp på biblioteket ligger fröerna prydligt sorterade i olika påsar med en kort beskrivning vad de innehåller och hur de ska skötas. Totalt har biblioteket under hösten fått in sextio olika sorter och de är nöjda med gensvaret.

– För ett första år är det jättebra, säger bibliotekarien Rikard Wingård och berättar att de fått in allt från blommor och grönsaker till buskar och träd.

Att man startade ett fröbibliotek handlar om att öka intresset för odling men det är också en del i kommunens miljöarbete, förklarar Rikard Wingård.

– Vi vill bevara sorter som specifikt odlas här på västkusten, ju större genetiskt urval det finns, desto bättre rustade är vi för klimatförändringar, säger han och förklarar att de bland annat fått in fröer till gråärt.

ANNONS

– Det åts mycket i Bohuslän förr och är utmärkt anpassat för det här klimatet.

Nu är det fritt fram att komma in och låna fröerna och det blir inga förseningsavgifter om något frö inte skulle komma tillbaka.

– Det är inget krav att lämna tillbaka men om man har möjligheten får man gärna lämna tillbaka fröer till nästa säsong.

På biblioteket ser de att intresset för odling har ökat den senaste tiden

– Se bara på alla trädgårdsböcker som ges ut, säger Rikard som själv föredrar att odla fleråriga grönsaker.

– Och sådana som man kan äta och som finns i trädgården, till exempel dagliljor och blåklocka där man kan äta blommorna.

ANNONS