Blåfenad tonfisk ska märkas utanför Måseskär

Rovfiskarna fyller en viktig funktion i havets näringskedja. Den blåfenade tonfisken har precis som torsken och andra stora rovfiskar som hajar blivit hårt ansatta av fiske och är i dag fredad i svenska vatten. Just nu pågår ett projekt där arten märks med elektroniska sändare utanför Måseskär. Förhoppningen är att kunna följa tonfiskarnas liv och rörelse i världshaven.

ANNONS
|

Under 40- och 50-talet var sportfisket av den blåfenade tonfisken utbrett och Öresund var en världsarena för detta fiske. Arten blev senare hårt ansatt av kommersiellt fiske i världshaven och är i dag fredad i svenska vatten.

– Det har varit ett kraftigt överfiske av tonfisken i många decennier men det ser ut som att den nu håller på att återhämta sig, säger Markus Lundgren, regionchef på Sportfiskarna.

Sedan 2016 har allt fler siktat tonfisken i våra svenska vatten även om det ännu anses vara en ovanlig syn.

Fångade tonfisk på bild

Patrik Eld är boende i Lysekil och har en passion för naturfotografering. Han har tidigare bland annat lyckats fånga tre späckhuggare på bild utanför Preem. Något som Bohusläningen berättade om 2015.

ANNONS

LÄS MER: Tre späckhuggare utanför Lysekil

I tisdags tog han sin båt 22 sjömil ut på havet i jakt på tonfiskarna. Efter nio timmars tålmodigt väntande kunde han vända hem med det perfekta hoppet fångat på bild.

– Det var första gången jag såg en tonfisk vilket var väldigt häftigt. Man blir som ett barn på julafton, skrattar han.

Lysekilsbon Patrik Eld fångade under tisdagen en hoppande tonfisk på bild.
Lysekilsbon Patrik Eld fångade under tisdagen en hoppande tonfisk på bild. Bild: Patrik Eld

Ska följas med sändare

SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) tillsammans med Sportfiskarna har under söndagen inlett ett märkningsprojekt för tonfisken längs med Bohuskusten. Med hjälp av elektroniska sändare kommer man att kunna följa tonfiskarnas rörelsemönster i Atlanten och Medelhavet.

– Vi började märkningen i söndags och kommer preliminärt att hålla på fram tills den sjunde september men det beror lite på väder och vind. Till och med tisdag har vi märkt fyra stycken, säger Marcus Lundgren, regionchef på Sportfiskarna.

Märkningen sker mellan Måseskär och Skagen i södra Skagerrak. Förhoppningen är att kunna märka ett 20-tal fiskar för att sedan kunna följa den blåfenade tonfiskens vandringsmönster genom världshaven.

– Det som är viktigt för både forskare och förvaltare är att få reda på hur den rör sig i Atlanten och Medelhavet. Denna forskning ligger till grund för hur vi ska förvalta arten i framtiden, säger han.

ANNONS

Rovfiskar viktiga för balansen

När rovfiskarna försvinner i våra vatten ökar småfisken, som i sin tur äter upp kräftdjuren och andra arter som håller plankton och alger i i balans. Östersjön är ett exempel i Sverige där torsken försvunnit och tillsammans med övergödning har gett ett ekosystem med syrebrist och stor risk för algblomning.

– Rovfiskarnas roll är väldigt viktig för att upprätthålla balansen. Det är otroligt roligt att vi har fått tillbaka tonfisken i våra vatten och vi hoppas att den är här för att stanna, säger han.

LÄS MER: Svärdfisk fångades på film i Ljungskile

ANNONS