Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

STUKAT. Kommunalrådet Kerstin Gadde har många känslor efter valet. Bild: Ingvar Spetsmark

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Blanka röster skapar oro på Orust

Orust hade högst antal blanka röster i Sverige efter förra valet. Oron för att samma sak ska upprepa sig nu är stor.

Efter förra valet 2014 var inte Socialdemokraterna i majoritet. Det blev man först senare, detta efter att ha fått med sig Centern i en mer eller mindre osannolik konstellation där även två lokala partier har fått vara med och bestämma.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Snackisen efter valet 2014 var dock att ingen annan kommun i hela landet hade så många blanka röster som Orust. Då röstade 4.2 procent blankt.

Kommunalrådet Kerstin Gadde (S) vill inte att den reprisen ska upprepa sig.

– Det är den stora frågan. Jag vet att vi har bättrat oss och siffrorna är inte lika dåliga som vid förra valet. Men ändå, vi ligger högt, säger hon och syftar till de preliminära siffrorna som säger att 2,9 orustbor röstat blankt.

Ingen segrare klar

Efter årets val går det inte heller att utropa någon segrare på Orust. Socialdemokraterna är visserligen störst med drygt 23 procent av rösterna och 10 mandat. SD gick fram och fick ett mandat till, och har fem.

Men vad händer nu? Blir det maktskifte? Vem regerar på Orust nästa år?

Kerstin Gadde hoppas på fortsatt samarbete, även om det blir kniven mot strupen i så fall. Och där SD kan få avgörande mandat. Och då bygger allt på att Centern inte går tillbaka till Alliansen utan fortsätter att välja S.

– Det känns konstigt. Inga grattismejl eller reaktioner. Allt känns nästan som lite stukat och lågt. Den positiva andan saknas, säger Kerstin Gadde.