Brand på altan upptäcktes av förbipasserande

En villa i Nävrekärr i Henån eldhärjades på måndagsmorgonen. Det var stor rökutveckling på platsen och enligt räddningstjänsten ska branden ha startat på altanen.

ANNONS
LocationHenån||

Larmet om branden kom från Ekåsvägen i Henån klockan 08.15 på måndagen. Räddningstjänsten skickade styrkor från tre stationer – Henån, Ellös och Svanesund samt en insatsledare.

– Det ska vara en förbipasserande person som upptäckt att det brinner på altanen i någon form, säger Tero Paakki, inre befäl i beredskap vid Närf, Norra Älvsborgs räddningsförbund, i en tidig kontakt under måndagen.

Därefter spred sig elden från altanen till den intilliggande villan.

– Det är kraftig rökutveckling och vi har rökdykare som jobbar i huset för att dämpa branden. Vi använder oss bland annat av så kallade dimmspikar som är mindre rör som man kan köra in här och var i en byggnad och spola vatten genom, säger Tero Paakki vid räddningstjänsten.

ANNONS

Varför gör man det?

– Det kan vara ett alternativ istället för att behöva såga hål i huset. Man kan minska eventuella vattenskador i en byggnad genom att använda dimmspikar, förklarar Tero Paakki.

Oskadd husägare

Enligt hans befälskollega på Närf, Johan Bäckström, ska husets ägare ha befunnit sig på platsen och vara oskadd.

På bilderna här i artikeln ses rök bolma ut från det eldhärjade huset i Nävrekärr. Enligt Tero Paakki vid räddningstjänsten fanns det initialt ingen spikad prognos för när insatsen kunde avslutas.

– Vi får nog räkna med 2–3 timmar till i alla fall, men det är svårt att svara på. Sedan ska det ju bevakas också, säger Tero Paakki vid klockan 09.50 på måndagen.

Finns det någon risk att delar av villan rasar i och med branden?

– Inte i nuläget, säger Tero Paaki, inre befäl vid Närf.

”Lugnat sig”

Vid klockan 10.30 kunde Bo Hansson, räddningstjänstens befäl vid villan i Henån, berätta att insatsen kunde börja avvecklas från räddningstjänstens sida.

– Ja, det har lugnat sig här och en styrka blir kvar för fortsatt arbete, säger Bo Hansson till tidningen.

ANNONS