Det är ingen ny mur som växer fram på Hals 2:118. Enligt fastighetsägarens information till sin advokat, handlar det i stället om en bygglovsfri friggebod. ”Väggen” är lika lång som den omtvistade muren och dubbelt så hög, men enligt advokaten är höjd och yta för en friggebod reglerade, men inte hur boden ser ut i övrigt.
Det är ingen ny mur som växer fram på Hals 2:118. Enligt fastighetsägarens information till sin advokat, handlar det i stället om en bygglovsfri friggebod. ”Väggen” är lika lång som den omtvistade muren och dubbelt så hög, men enligt advokaten är höjd och yta för en friggebod reglerade, men inte hur boden ser ut i övrigt.

Byggstopp för murarna i Hals

Trots ett föreläggande 2007 om att riva eller flytta murarna på Hals 2:118, står dessa kvar. Dessutom växer en dubbelt så hög murvägg fram innanför murarna. Byggnadsinspektören har utfärdat omedelbart byggstopp.

ANNONS
|

Byggnadsinspektör Leif Erikson skickade i tisdags ett brev till fastighetsägaren Tore Götmark. I brevet konstaterar Erikson att murarna inte åtgärdats och meddelar omedelbart stopp för pågående nya byggnadsarbeten.

Ärendet som pågått sedan 2007 rör de murar som fastighetsägaren byggt utmed vägen, på mark som inte får bebyggas. Murarna är mellan 1,3 och 1,7 meter höga och enligt grannarna hindras trafik och snöröjning. Rivningsföreläggandet har överklagats i alla instanser till och med Regeringsrätten utan att Götmark fått rätt. Senast första juli skulle murarna vara borta eller flyttade.

Nya betongmurar

Vid en ny besiktning konstaterades att nya, dubbelt så höga betongmurar växer fram i samma trädgård, innanför de första murarna. Fastighetsägaren har inte sökt bygglov och heller inte kontaktat sina grannar.

ANNONS

– Vi har stoppat bygget och får se om han hörsammar det, säger Leif Eriksson.

Han säger att fastighetsägaren har hört av sig till kommunen under våren och frågat hur problemet ska lösas.

– Vi bad honom att komma in med förslag som kommunen kunde ta ställning till, men det har han inte gjort, säger Erikson.

Måste följa reglerna

Leif Erikson förstår att grannarna är irriterade och undrar vad kommunen gör, men det finns spelregler som en kommun måste följa och det tar väldigt lång tid.

– I sista hand kan vi begära handräckning av Kronofogden. Vi har ett sådant fall i Henån, efter fem års överklagande.

När Bohusläningen knackar på hos Tore Götmark är han hemma, men vill inte uttala sig.

– Kontakta min advokat, säger han bara och stänger dörren.

Advokaten Stefan Andersson har bara sett den nya byggnaden på bild, men fått information från Götmark att det ska bli en bygglovsfri friggebod för ved och kanske för förvaring av kanoter. Att murarna inte är borta beror på att det är kommunen som startat detta ärende och Götmark väntar på att kommunen ska agera.

– Götmark stör sig på att reglerna inte är lika för alla. Det finns flera murar i det området som kommunen inte säger något om, säger Stefan Andersson.

ANNONS

071011 Föreläggande från kommunen att riva eller flytta murarna senast 071231, överklagades till länsstyrelsen som avslog klagan. Flytta eller riv senast 090301.

Detta överklagades till Länsrätten som avslog. Flytta eller riv senast 091231.

Överklagan igen, nu till Kammarrätten som inte medgav prövningstillstånd. Flytta eller riv muren 100329.

Ny överklagan till Regeringsrätten som inte medgav prövningstillstånd. Flytta eller riv muren senast 100701.

100817 Murarna står kvar och nya växer fram.

ANNONS