Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Arkivbild på Catharina Bråkenhielm.
Arkivbild på Catharina Bråkenhielm.

Catharina Bråkenhielm: "Det finns motstånd mot förändringar"

Nattpersonal lämnade vårdtagaren utan att byta bajsblöjan. Nu jobbar kommunen med att "komma åt den osunda personalkulturen". Det är ett svar som granskande Ivo nöjt sig med.

I somras var omsorgspersonal inom Orust kommun hemma hos en vårdtagare för tillsyn under nattetid. Vårdtagaren ska då ha bett om att få sin blöja bytt. Men enligt en anmälan till Ivo, inspektionen för vård och omsorg, ska då personalen ha sagt att det inte fanns tid för blöjbyte och istället hänvisade till kollegorna som hade morgonpasset.

Vårdtagaren fick ligga med avföring i blöjan i flera timmar.

Det hela anmäldes enligt lex Sarah till Ivo.

LÄS MER: Lämnade vårdtagare med bajsblöja

Orust kommun svarade på anmälan och menar att huvudorsaken var att det finns "tendenser till en kultur av försumlighet och oaktsamhet bland personalen".

Enligt enhetschefen får nu den aktuella personalen utbildningar och samtal i "nationella värdegrunden".

Men vad menas med det egentligen? Vad innebär att man arbetar med den "nationella värdegrunden" rent praktiskt?

– Det har jag ärligt talat inte en aning om. Men jag kan säga att det som hände inte är acceptabelt på något sätt. Äldre är en väldigt utsatt grupp och vi har väldigt många som jobbar inom omsorgsverksamheten. Vi har människor som jobbar med detta, men som inte är lämpliga att göra de, säger Catharina Bråkenhielm, ordförande för socialutskottet på blivande kommunalråd på Orust.

Enligt Bråkenhielm har kommunen haft stora bekymmer med personalbrist. Då har personer som "inte är lämpliga" fått tjänster de inte borde.

– Vi har många gånger fått anställa den som söker jobbet men egentligen inte borde fått tjänsten.

LÄS MER: Karl af Geijerstam om kulturen inom omsorgsverksamheten

Catharina Bråkenhielm berättar också om problem med anställda som inte vill se några förändringar inom yrket. Att det finns motstånd mot utveckling.

– Som jag ser det tänker en del anställda bara på sig själva och inte på vårdtagaren

Hur menar du?

– Att det finns en del som har väldigt svårt med förändringar. Nyanställda vågar inte säga emot och då kan de här motståndskrafterna leva kvar.

Catharina Bråkenhielm poängterar flera gånger att personalen inom den kommunala omsorgen är mycket stor och att huvuddelen anställda gör ett "fantastiskt jobb".

– Det är aldrig acceptabelt med enskilda fall som det här. Fast det är svårt att förändra den här kulturen som finns. Men vi kommer att fortsätta arbetet med att komma åt den osunda personalkulturen.

I fallet med personal som inte bytte bajsblöjan, har det blivit några repressalier för den/de?

– Jag antar att det inte handlat om något avsked. Men jag tror det kan ha blivit så att den individen som inte valde att inte byta blöjan har slutat. För det är som jag sa, väldigt många arbetar inom omsorgen och alla ska inte vara där. Men all personal utbildas i den nationella värdegrunden och ska prata om det på sina arbetsplatser.