Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bara minuter efter att man räddad fiskaren ombord från att falla i det kalla vattnet välte båten. Bild: Sjöräddningssällskapet

De kan bli årets sjöräddare

Sjöräddningssällskapet RS Käringön hyllas med nominering till Årets Sjöräddare efter sin insats när de räddade en man från en sjunkande fiskebåt.
– Tio minuter efter att vi plockat upp honom så välte båten, säger Lars Samuelsson en av de nominerade på Sjöräddningssällskapet.

I samband med båtmässan i Göteborg har Sjöräddningssällskapet presenterat sina nomineringar till priset Årets Sjöräddare. Fem insatser från året 2018 hyllas och bland dessa hittas en insats utanför Tjörn.

Det var den 25 februari 2018 som ett fiskefartyg började ta in vatten väster om Härön.

– Vi var två räddningsbåtar som åkte på uppdraget. En från Käringön och en som jag var på som utgick från Skärhamn, berättar Lars Samuelsson.

En fiskare befann sig på fiskebåten som välte bara några minuter efter att han plockats över på räddningsbåten.

– Det var vår båt från Käringön som var först på plats och fick över fiskaren. Det var en ganska bred fiskebåt, en katamaran, som tog in vatten på ena sidan. Det gick väldigt fort så läget var ganska allvarligt. Vi försökte länsa den på så mycket vatten som möjligt men bara tio minuter efter att vi plockat upp honom så välte båten.

RS Käringön har tidigare nominerats till priset och även vunnit en gång, berättar Lars Samuelsson.

– Det händer enormt mycket här varje år. Ibland blir det mer dramatiska saker som livsavgörande insatser. Men många lägger ner enormt mycket tid på detta frivilligt så det är roligt att det uppmärksammas, säger han.

Det är ju frivilligt och något ni gör på eran fritid. Vad är det som får en att hjälpa till i Sjöräddningssällskapet?

– De flesta jag är med drivs av viljan att kunna hjälpa till och hjälpa andra människor. Den ideella ådran är ganska stark i samhället tror jag.

Vad gör ni för att fira om ni skulle vinna?

– Vi har ju tuff konkurrens men skulle vi vinna då firar vi med att tagga till inför nästa insats.