De uppfann gravstenar i komposit

Det ser ut som natursten, men är lätt och kan formas som man vill. Komposit kan vara framtiden för gravstenarna.

ANNONS
|

Stina Relfsson, 25 år, och medgrundaren Lovisa Strömholm utbildade sig till utvecklingsingenjörer i Halmstad och det var dags för examensarbete.

– Vi skulle ta fram en ny produkt, men visste inte inom vilken bransch. Men så passerade vi kyrkogården, och det var där idén föddes. Det var anonyma stenar som inte speglade vilken sorts människa som låg begravd. Så vi bestämde oss för att göra mer personliga gravstenar, där människans intresse och livsstil syns, berättar Stina.

Under 2012 startade de projektet. Och det var mycket att sätta sig in i. Förutom att hitta kompositstenen. Bara att sätta sig in i alla regler och lagar som gäller. En gravsten måste godkännas av kyrkogårdsförvaltningen till exempel.

ANNONS

– Att vi valde komposit beror på att den ser ut som natursten, men det finns många fler möjligheter att skapa en personlig sten. Dessutom är den mycket lättare, cirka 50 kilo, men står stadigt i ett fundament gjort att hålla för 200 kilo. Dessutom är kompositen lätt att hålla ren.

Just det personliga är grundstenen i bygget av Vilosten.

– En gravsten är det enda minnesmärket en person får, då tycker jag att det ska vara personligt. Den som vill kan även göra en egen skiss, eller komma med en idé. Själv har jag varit på studieresor i Danmark, Italien och Tyskland, och det är här i Sverige som vi är mest konservativa när det gäller val och utformning av gravsten, säger Stina.

Gravstenarna tillverkas i Tibro och att de ska vara svensktillverkade under justa arbetsmiljöförhållanden är också viktigt.

– Nu bearbetar vi begravningsbyråer, en del av dem säljer själva, eller så bistår de med en broschyr. Vi har fått stort positivt gensvar, både från dem och från kyrkogårdsförvaltningar. Och priset för en mer designad, personlig, kompositsten är ungefär lika som för en natursten.

Stina gick på Agnebergsgymnasiet i Uddevalla. Men ekonomi var inte hennes grej.

– Även om jag har nytta av det nu, men jag har alltid tyckt att det har varit roligt med nya produkter och nya tjänster, att lösa problem.

ANNONS

Om ett år hoppas hon på att kunna försörja sig på företaget. I dag får hon ta extrajobb för att fylla ut kassan. Under startfasen har de fått olika stipendier samt 300 000 kronor från statliga Vinnova, utvalda som ett av 30 företag i landet.

– Snart hoppas jag även att jag kan flytta kontoret till Orust, i dag har jag en plats på inkubatorn Framtidens företag i Göteborg, där vi får stöttning och sitter i en kreativ miljö som ger mycket energi. Det ska bli spännande att följa utvecklingen, det började med idé, och nu inser vi att, ja det funkar ju, säger Stina Relfsson.

ANNONS