Bo Olsson, ordförande för Kaprifolkött och Lotta Bäckberg, LRF Väst ser fram emot att möta konsumenterna under en middag med enbart närproducerade livsmedel. ”Närhet är viktig, då bryr man sig mer” säger de båda. Foto: Berit Stridh
Bo Olsson, ordförande för Kaprifolkött och Lotta Bäckberg, LRF Väst ser fram emot att möta konsumenterna under en middag med enbart närproducerade livsmedel. ”Närhet är viktig, då bryr man sig mer” säger de båda. Foto: Berit Stridh

De vill skapa dialog om råvaror

LRF Väst bjuder 25 konsumenter på en god middag. Samtidigt inbjuds 25 producenter och tanken är att få tilll en dialog om mat och natur.

ANNONS
|

– Det handlar om det närproducerade, om vad som händer med råvarorna, hur de produceras, men också om naturen och allemansrätten, säger Lotta Bäckberg från lantbrukarnas riksförbund, LRF Väst.

Hon är ansvarig för det som kallas Dialogen, en annorlunda satsning på att få konsumenter och producenter att träffas.

Många vill träffa bönder – De sista åren har det funnits flera bondeaktiviteter och många vill träffa bönderna. Varför inte sitta ner och äta tillsammans, prata om mat och natur, säger Lotta Bäckberg.

Dialogen har prövats i städer och blivit en stor succé. Nu ska den för första gången arrangeras på landsbygden, i Stenshult på Orust den nionde februari.

ANNONS

Bo Olsson från Ottestala är ordförande i Kaprifolkött och i LRF:s kommungrupp Orust. Han arbetar med ekologisk uppfödning av nötdjur och är en av bönderna som ska delta i middagen.

– Vi bönder behöver våra konsumenter. Vi ska inte bara producera utan tanke på mottagaren. Vi ska producera det som konsumenten vill ha, säger han.

Vill ha en dialog Både Lotta och Bo är övertygade om att alla behöver en bonde. Eller snarare kontakt med sina rötter. Genom närhet väcks engagemang och förståelse från båda håll. Inte bara om maten utan även om naturen. Orusts landskap skulle till exempel inte se ut som det gör utan betesdjur.

– Vi vill verkligen ha en dialog och ett utbyte. Man ska trivas vid måltiden, provsmaka smårätter och utifrån det kan dialogen spira, säger Lotta Bäckberg.

Det är viktigt för arrangörerna att få en så bred sammansättning av middagsgäster som möjligt. Därför har LRF annonserat efter deltagare.

– Vi vill nå vanliga konsumenter, men också skolmatspersonal, politiker, ja alla, säger Lotta Bäckberg.

25 bjuds in LRF kommer att välja ut 25 personer bland de anmälda. Middagen är gratis för deltagarna, maten lagas av Kalaskockarna på Orust av råvaror som producerats i närområdet.

– Meningen är att det ska bli en trevlig kväll för utbyte av erfarenheter och funderingar, säger Lotta Bäckberg och Bo Olsson.

ANNONS
ANNONS