Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Claudio Bresciani
Bild: Claudio Bresciani

DNA-spår kan klara upp teknikstölder

Ett inbrott som skedde på socialkontoret på Orust kommun i september kan vara på väg att klaras upp. En dator och två mobiltelefoner stals under inbrottet, men DNA-spår lämnades på platsen – vilket nu innebär att brottet är ett steg närmare en lösning.

Det var vid 03-tiden en natt i september som larmet gick. En glasruta till socialkontoret på Orust krossades och polis och räddningstjänst tillkallades.

– Det var någon som hade slagit sönder en ruta och skurit sig. Det var blod och glassplitter överallt, berättar Ralja Angelis som är verksamhetschef för Stöd och omsorg på Orust kommun.

– Det var lite darrigt på morgonen bland medarbetarna som kom in, för det såg rätt dramatiskt ut. Personalen var lite skakiga på förmiddagen, men det blev bättre efter att rummet städats och rutan byttes ut. Det är alltid olustigt när inbrott sker, säger hon.

Nu kan dock inbrottet vara på väg att klaras upp.

– Som jag förstod det på polisen tog de ett DNA-prov och att de fått en träff så de trodde att de skulle kunna åtala någon, säger Angelis.

Ingen känslig information

Kjell Olsson arbetar som lokalpolisområdeschef i södra Fyrbodal. Han bekräftar att polisen fortfarande arbetar med ärendet.

– Ärendet är fortfarande öppet. Anledningen till detta är att vi säkrat spår från brottsplatsen, säger Olsson och fortsätter:

– Vi har fått en matchning på en gärningsman och kommer att gå vidare med förhör.

Inbrottstjuven, eller tjuvarna, fick under inbrottet med sig en dator och två mobiltelefoner tillhörande biståndsenheten på Orust kommun. Något som man först befarade kunde ha innehållit känslig information.

– Ingen känslig information försvann och det är vi lättade över. Det fanns varken något av känslig karaktär i datorn eller mobilen, så det är vi inte oroliga för. Allt känsligt material skyddas noga, berättar Ralja Angelis.